Co říká předpis na brýle a čočky?


Když si necháte změřit zrak, výsledky dostanete kompletně v předpisu plném zkratek a čísel. Jsou to hodnoty měření zraku uvedené tak, aby každý optik kdekoli na světě ihned věděl, jaké brýlové nebo kontaktní čočky má pro vás vyrobit. Co se tedy za těmi tajemnými zkratkami skrývá? A lze s předpisem jen na brýle získat i správné čočky?


Nejčastější parametry předpisu na brýle a čočky


L nebo OS – levé oko („oculus sinister“) a R nebo OD – pravé oko („oculus dexter“). U každé z nich je v kolonce PWR, D nebo SPH uvedeno číslo, jaká dioptrická korekce je pro dané oko potřeba. U krátkozrakosti (tedy špatného vidění do dálky) bude u čísla hodnota „-„ nebo „=“, u dalekozrakosti bude „+“.

Někdy zde může být i OU, tedy shodná hodnota pro obě oči.



Pokud trpíte astigmatismem, bude vyplněna i hodnota CYL nebo CP, tedy cylindr, tedy síla astigmatismu, a také X nebo AX (osa) ve stupních.

Dalším ukazatelem je PD, které udává vzdálenost mezi zornicemi. Je důležitá pro správnou konstrukci brýlové čočky. Pokud máte někam uvádět vzdálenost pro jednotlivé oči, pak ale nestačí číslo PD vydělit dvěma, protože vzdálenost se pro levé a pravé oko může lišit.

U předpisů použitelných pro multifokální brýle (tedy brýle s čočkou s mnoha ohnisky, jež dává podporu na více vzdáleností) najdete i hodnotu ADD, adice, přidaná dioptrická síla pro multifokální čočky určená k posílení zóny vidění na blízko.

Předpis pro pro výběr správných kontaktních čoček se od předpisu na brýle liší. Jednak může mít jiné hodnoty, jednak je potřeba, aby zde byly i ukazatele BC („base curve“), který určuje míru zakřivení oční bulvy a DIA („diameter“), což značí průměr čočky.


Na co si dávat pozor při objednávání brýlí a čoček


Určitě myslete na to, že náš zrak se v čase mění, zejména ve věku nad 40 let. Proto je rozumné nechat si před nákupem nových brýlí zrak opět změřit, aby brýle dávaly očím co nejlepší podporu. Obecně bychom měli chodit na měření zraku alespoň jednou za dva roky, ve vyšším věku nebo pokud často řídíte, i častěji.

Když si objednáváte kontaktní čočky online, je potřeba vždy vyplnit jejich parametry. Ze zkušenosti doporučujeme zaměřit na dvě nejčastější chyby, a to záměnu hodnot pro pravé a levé oko a potom na záměnu plusových a mínusových hodnot.

Garance 100% spokojenosti

Nejdůležitější je pro nás spokojenost našich zákazníků.
Profesionální služby, na které je spolehnutí.

  • 90denní garance měření zraku
  • Doživotní servis
  • Garance 100% spokojenosti s multifokálními brýlemi
Podrobnosti Podrobnosti

Loading...

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Úspěch

Produkt byl úspěšně přidán do vašeho nákupního košíku