Delší pobyt doma a dětský zrak. Na co si dát zvlášť pozor?

V celé Evropě se v letech 2020 - 2022 stalo novým normálem, že jsme kvůli lockdownům doma trávili mnohem víc času než obvykle. Pro děti to znamenalo izolaci doma, omezenou či žádnou školní docházku, někdy více času na zahradě, většinou ale hlavně více času před televizí a počítačovými obrazovkami, které produkují modré světlo. V GrandOptical se snažíme zvyšovat povědomí o péči o zrak. Optometristé v sesterské britské síti Vision Express sesbírali mnoho otázek od rodičů, které se týkaly péče o zrak jejich dětí. Následně sestavili doporučení, jak si s podobnou situací poradit.

Dan McGhee, expert z Vision Express, k tomu říká: "Dobrý zrak je zcela zásadní pro rozvoj učení dítěte. A to jak v akademickém smyslu, tedy učení se čtení, psaní či matematice, tak v rozvoji sociálních dovedností.“

Zde je set základních rad, co sledovat a na co si dát pozor.

Rodiče, kteří sami trpí krátkozrakostí, případně mají v rodině další anamnézy, by určitě měli nechat zrak dítěte zkontrolovat u očního lékaře, a to již v raném věku.


Snažte se všímat si, pokud například dítě při sledování obrazovky či televizoru mhouří jedno či obě oči. Znakem problémů se zrakem může být i to, že si sedá k obrazovce velmi blízko.

U dětí, které již nosí brýle, nevynechávejte ani teď pravidelné kontroly.

Znaky, které mohou signalizovat problémy s dětským zrakem

  •  neustálé otírání očí;

  •  citlivost na světlo

  •  problémy se zaostřením

  •  chronické zarudnutíuslzené oči

  •  obtíže při čtení a mžourání

  •  stín v zornici, který nezmizí – ten může ve vzácných případech signalizovat i vážnější onemocnění.

Nyní na jaře už můžeme alespoň s dětmi ven. Zde je ale potřeba myslet na ochranu očí před UV paprsky, které k našim očím pronikají, i když slunce právě nepálí naplno. "Sluneční brýle chrání dětský zrak, který je mnohem citlivější než oči dospělých. UV paprsky mohou poškodit buňky v očích, a po čase tak zapříčinit problémy se zrakem.“ říká k tomu Dan McGhee. Brýle by měly mít filtr s hodnotou 400, to znamená, že nepropustí světlo s délkou menší než 400 nm (což je právě ono UV světlo). Vzhledem k tomu, že děti venku běhají a dovádějí, stojí za to mít brýle s odolnými obrubami a nárazuvzdornými čočkami.

Samozřejmě i pro děti pak platí, že jejich očím nedělá ani trochu dobře modré světlo z obrazovek. Zvlášť, když se do nich musí koukat během online vyučování a pak na něm psát úkoly. Jakkoli obtížné to je, stojí za to snažit se dětem najít i ne-elektronickou zábavu a když už musí čas u obrazovky trávit, dodržovat pravidlo 20-20-20, což znamená každých dvacet minut přerušit činnost a dívat se aspoň 20 vteřin na bod ve vzdálenosti 20 stop, tedy cca 6 metrů. Pokud už děti nosí brýle, určitě stojí za to, aby skla měla tzv. modrý filtr, který před světlem z obrazovek chrání.

O tématu si můžete více přečíst ve specializované sekci našeho blogu o dětském zraku.

Garance 100% spokojenosti

Nejdůležitější je pro nás spokojenost našich zákazníků.
Profesionální služby, na které je spolehnutí.

  • 90denní garance měření zraku
  • Doživotní servis
  • Garance 100% spokojenosti s multifokálními brýlemi
Podrobnosti Podrobnosti

Loading...

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Úspěch

Produkt byl úspěšně přidán do vašeho nákupního košíku