Kontaktní čočky a vaření

Zapařené brýle

Když sundáte poklici z pánve nebo otevřete troubu, abyste zkontrolovali dokonalý koláč, snadno se vám zapaří brýle. Zamlžení pak může vést k nehodám v kuchyni. A to rozhodně nechceme!

U kontaktních čoček se zamlžení nemusíte bát, protože na rozdíl od brýlí bezpečně sedí na rohovce. To znamená, že zrak je ostrý, a vám tak nehrozí třeba nepříjemné popáleniny nebo otlaky jako důsledek přehlédnutí.

Ideální pro takové situace jsou jednodenní kontaktní čočky. Snadno se používají a po použití se vyhazují, takže se nemusíte starat o jejich skladování nebo oplachování roztokem.



Krájení ingrediencí

Jednou z nejčastějších stížností jsou podrážděné oči při krájení, nejčastěji když jde o cibuli. Důvodem, proč nás cibule dokáže rozplakat, je chemická látka, kterou uvolňuje a která se mění na dráždivý plyn Pokud máte rádi chemii, možná vás bude zajímat, že jde o syn-propanthial-S-oxid se vzorcem CH3CH2CHSO. Tato látka se dostane do kontaktu s rohovkou a oko spustí produkci slz, aby dráždivou látku vyplavily.

Kontaktní čočky jsou navrženy tak, aby zůstaly na rohovce a pohybovaly se spolu s ní. Díky tomu do velké míry brání kontaktu dráždivých látek s rohovkou a vy tak už nebudete při krájení cibule tolik plakat.



Špinavé ruce

Problémem, se kterým se mnoho lidí setkává při vaření s brýlemi, jsou skvrny od jídla, oleje nebo tuku. Při vaření se také více potíme a brýle pak začnou klouzat na nos. Když se je pak snažíme upravit, vede to ke znečištění skel.

Kontaktní čočky mají při vaření výhodu, že se jich nemusíte dotýkat. I tak ale doporučujeme dávat si pozor na to, s jakými ingrediencemi manipulujete, než se dotknete očí. Kdykoli pracujete s ostrými přísadami jako jsou třeba chilli papričky, nezapomeňte si pak důkladně umýt ruce. Vyhnete se tak bolestivosti a zarudnutí očí.



Multitasking

Vaření je někdy složitý proces s různými fázemi přípravy, vaření, dochucování a kontroly pokrmu. Výhoda nošení čoček při více souběžných úkolech v kuchyni je, že přitom můžete číst knihu (nebo stále častěji také mobilní telefon) s recepty. Často jde o text s malým písmem a nikdo nerad při čtení mžourá. A zatímco s nošením brýlí a vařením jsou problémy, když máte čočky, můžete vařit bez zamlžených brýlí a zároveň si číst recept. Kontaktní čočky jsou v této situaci skvělé pro ty, kdo trpí presbyopií, protože vám pomohou jasně číst na blízko.


Je bezpečné vařit a nosit čočky?

O kontaktních čočkách koluje mýtus, že se mohou při vystavení teplu při vaření roztavit. To však vůbec není pravda. Nepřímé teplo při vaření není zdaleka takové, aby se kontaktní čočky roztavily. Proto je bezpečné vařit a současně nosit kontaktní čočky.

Doufáme, že jsme vám pomohli ukázat některé výhody nošení kontaktních čoček při vaření. Pokud si říkáte, že kontaktní čočky by pro vás mohly být to pravé, objednejte se na vyšetření očí u našich optometristů. Pokud už čočky nosíte, můžete si prohlédnout naši nabídku čoček.


Garance 100% spokojenosti

Nejdůležitější je pro nás spokojenost našich zákazníků.
Profesionální služby, na které je spolehnutí.

  • 90denní garance měření zraku
  • Doživotní servis
  • Garance 100% spokojenosti s multifokálními brýlemi
Podrobnosti Podrobnosti

Loading...

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Úspěch

Produkt byl úspěšně přidán do vašeho nákupního košíku