Jak vybrat správné brýle pro kulatý obličej


Máte kulatý obličej a vybíráte brýle, které vám dokonale padnou? Nemusíte si vůbec zoufat, existuje několik jednoduchých pravidel výběru brýlí právě pro vás. Když se jimi budete řídit, bude výsledek dokonalý.

Pro kulatý obličej volte hranaté brýle

Pokud se vám nechce číst příliš dlouhý text, pak si možná vystačíte se základní radou, abyste obličeji doplnili to, co postrádá. Vybírejte tedy mezi brýlemi s hranatými tvary, které obličej opticky zúží a přidají mu úhly. Dobře vypadají třeba tyhle nebo tyhle.

Jestli ale chcete vědět víc, pojďme se na výběr brýlí pro kulatý obličej podívat důkladněji.



Jaké jsou základní tvary obličejů?

Základní věcí je si říct, jaký typ obličeje vlastně máme. Obvykle se rozlišují čtyři základní tvary:

  •  kulatý,

  •  hranatý,

  •  oválný,

  •  trojúhelníkový (někdy se mu také říká srdcovitý).


Hlavní rysy kulatého obličeje

Pro kulatý obličej je příznačných několik hlavních rysů. Prvním je, že obličej je zhruba stejně široký jako dlouhý. Nejsou na něm také výrazné „hranaté“ prvky, jako je výrazná brada nebo vystouplé lícní kosti.  Typické jsou naopak plné, kulatější tváře a širší čelo.

Je důležité si uvědomit, že jen málokdo sedí do těchhle škatulek úplně přesně. Většina obličejů je alespoň zčásti kombinace více typů. Jde tedy o to zjistit, které rysy převažují a podle toho se zařídit.

Možná vám v orientaci pomůže se podívat, kteří slavní lidé mají obličej dokulata. Ze zahraničních ženských hvězd jsou to třeba herečky Mila Kunis a Cameron Diaz nebo zpěvačky Gerri Halliwell (ex-Spice Girl) a Miley Cyrus, z mužů herci Jack Black a Leonardo DiCaprio.

Obvykle dodáváme obličeji brýlemi opačnou vlastnost, než kterou má. Něco, co jej doplní. Pro kulatý obličej tak saháme po hranatějších brýlích se čtvercovým nebo obdélníkovým tvarem. Naopak je potřeba se vyhnout brýlím kulatým a také si dát pozor, aby brýle nebyly příliš malé – obojí by totiž vnímanou zakulacenost ještě více zdůrazňovalo.

Velmi často fungují dobře brýle s nosníky – zvlášť pro obličeje s kombinací menšího nosíku a plnějších tváří.



Co do velikosti by brýle měly být o něco širší než obličej. To jej totiž opticky o něco prodlouží a udělá štíhlejším.

Nebojte se výrazných brýlí

Co se týče barev, nebojte se sytějších a odvážnějších odstínů a vzorů. Pokud jde o obroučky, nebojte se širších a masivnějších. Obojí má jasný smysl – poutá to pozornost, opticky to obličej rozděluje a dodává mu to výraznější prvek.

Když jsme si tu popsali základy, můžeme se podívat na vyšší dívčí a tak trochu popřít (skoro) všechno, co jsme vám napsali na začátku článku. Pro kulaté obličeje totiž můžete vybrat i brýle, které nejsou hranaté, a přitom budou vypadat perfektně a plnit svou úlohu. Tedy poutat pozornost k očím, opticky obličej prodlužovat a dávat mu hranatější tvary.

První alternativní variantou jsou brýle s masivní poloobrubou. Poloobruba znamená, že skla mají obrubu jen v horní části, zhruba ve výšce obočí, a naopak boční a dolní část obroubená není. Zní to odvážně, a také to odvážné je. Ale je to rozhodně zajímavá a neotřelá volba.

Druhou alternativou jsou brýle typu „kočičí oči“, kde je prodloužený horní roh směrem k okraji obličeje.


Tou třetí jsou zcela vědomě vybrané nadměrně velké brýle, a klidně i kulaté. I ty dokážou udělat s obličejem divy.


Předem hlásíme, že zatímco u základních pravidel je věc docela jednoduchá, u méně obvyklých typů, které jsme si popsali ke konci, je potřeba postupovat s citem. Výběr brýlí určitě není „one size fits all“. Je proto dobré se poradit s optikem, ale klidně si i hodně různých brýlí vyzkoušet, vyfotit se s nimi a poslat pár přátelům.

Konečné rozhodnutí bude vždy na vás. Brýle jsou tu samozřejmě proto, abyste dobře viděli, ale my v GrandOptical nikdy nepodceňujeme ani to, abyste se s nimi také dobře cítili. Tak pojďme na to a nebojte se. I vy můžete s brýlemi vypadat jako odvážná Miley nebo sexy Leonardo.


Pokračujte ve čtení 

Jaké brýle se hodí pro můj obličej?

Garance 100% spokojenosti

Nejdůležitější je pro nás spokojenost našich zákazníků.
Profesionální služby, na které je spolehnutí.

  • 90denní garance měření zraku
  • Doživotní servis
  • Garance 100% spokojenosti s multifokálními brýlemi
Podrobnosti Podrobnosti

Loading...

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Úspěch

Produkt byl úspěšně přidán do vašeho nákupního košíku