Čistíte si brýle ubrouskem nebo o tričko?


Tady se dozvíte, proč to není dobrý nápad a jak to dělat správně. Jak tedy správně čistit brýle a jak o ně pečovat, aby dlouho a dobře sloužily a vy jste přes ně viděli krásně čistě a ostře?

Asi to není úplně objevné, ale je potřeba to říct: brýle mají dvě různé části: obruby a skla. Jsou z různých materiálů, a proto mají trochu jiné potřeby na péči. U obou máme ale stejný záměr, udržet je pěkně funkční a hezké.



Přes skla se díváme na svět. Jsou očím velmi blízko, a i drobná šmouha nebo dokonce rýha může být pro vidění rušivá a nepříjemná. Sklo je přitom jemné a citlivé, na jeho povrchu je navíc tenoučká antireflexní vrstva. A co platí pro čočky ze skla, platí i pro ty z plastových materiálů.

První věcí je tedy prevence. Nikdy bychom tedy neměli brýle odkládat sklem dolů… To si o poškrábání přímo říkáme. Stejně tak brýle nepatří do kapsy či jen tak volně do kabelky nebo batohu. Pokud je nemáme nasazené, patří do pouzdra (opět platí, že čočkami směrem nahoru), a nic nezkazíte tím, když je obalíte hadříkem na čištění brýlí.

Brýle nemají rády ani příliš vysoké teploty – typickým rizikem je nechat si je položené v autě, z něhož se v létě na slunci stává malá sauna.

Pak tu máme čištění. Trochu tekutého mýdla a tekoucí vlažné vody v zásadě nevadí, pozor ale na vodu horkou, u které platí totéž, co u horkého vzduchu.

Pokud chceme čistit nasucho, je potřeba se vyhýbat běžným látkám, ubrouskům či papírovým kapesníčkům. Běžným okem to není vidět, ale ve skutečnosti jsou tyhle materiály dost hrubé a postupně nechávají na povrchu čočky drobné rýhy. Tím správným nástrojem jsou utěrky na brýle a k nim čistící sprej (nebo rovnou utěrky vlhčené). Stojí pár korun a rozhodně se to vyplatí – ať už si koupíte utěrky jednorázové nebo hadřík na opakované použití.



Když už chceme brýle opravdu důkladně vyčistit, ideální je ultrazvuk. Doma ho asi nemáte, ale v GrandOptical samozřejmě ano. A když budete mít třeba cestu na pravidelné měření zraku, proč si rovnou nenechat i hezky vyčistit brýle?

Mnoho věcí, které platí o čočkách, platí i o obrubách, ať už jsou z jakéhokoli materiálu (obvykle je to plast a kov, ale výjimečně i něco jiného, třeba dřevo nebo kost). Mají rády pečlivé uložení (ostatně, těžko budete dávat do pouzdra jen skla s tím, že byste si obruby nechali na nose. ) a naopak nemají rády extrémní teploty. Důležité je u nich hlavně je nepoškodit mechanicky.

Brýle si proto nasazujeme i sundáváme oběma rukama, nebereme je jen za jednu nožičku. A přestože to může působit pěkně či sexy, nenosíme brýle ve výstřihu nebo nahoře na vlasech.

Čistíme je podle materiálu doporučeným prostředkem, rozhodně se ale vyhýbáme různým agresivním chemikáliím.

Čas od času je dobré zkontrolovat šroubky, zda dobře drží. Utáhnout si je můžeme sami, pokud máme malý šloubováček, rád vám s tím ale pomůže i optik v obchodech GrandOptical.


Garance 100% spokojenosti

Nejdůležitější je pro nás spokojenost našich zákazníků.
Profesionální služby, na které je spolehnutí.

  • 90denní garance měření zraku
  • Doživotní servis
  • Garance 100% spokojenosti s multifokálními brýlemi
Podrobnosti Podrobnosti

Loading...

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Úspěch

Produkt byl úspěšně přidán do vašeho nákupního košíku