Ochrana před sluncem nebo perfektní vidění: musíme dělat kompromisy?


Sluneční dioptrické brýle jako řešení "2 v 1"

Základem ochrany očí jsou sluneční brýle s UV filtrem. Ten v praxi zajistí, aby přes sklo (slovo „sklo“ tu berte s nadsázkou, čočky mohou být z nejrůznějších materiálů) neprošlo, co projít nemá. Základní pravidlo zní, že by brýle měly mít parametr UV 400. "Tohle číslo znamená, že k vám přes ně neprojde záření s vlnovou délkou menší než 400 nanometrů. Tedy UV záření. Někdy se také udává číslo mezi 0 a 4, kde 4 odpovídá právě oněm 400 nanometrům. Jen si dejte pozor na to, že číslem se označuje i stupeň tmavosti skel, který přitom s UV ochranou nijak nesouvisí. UV filtr mohou mít i úplně čiré brýle," říká odbornice z GrandOptical Lucie Adámková. 

Zvlášť důležitá je ochrana zraku u citlivých lidí, mezi než patří zejména ti starší a také děti. Čočka jejich nezralých očí totiž propouští až polovinu UV paprsků. V dětství jim tak jsme vystaveni mnohem víc než v dospělosti.

Pokud normálně nosíte dioptrické brýle, pak možná přemýšlíte, jak svou korekci zraku se slunečními brýlemi skloubit. Právě pro vás je tu skvělé řešení: sluneční dioptrické brýle.

Nabízí obrovský výběr a škálu možností. V principu fungují tak, že si vyberete obroučky slunečních brýlí, které se vám líbí, a do nich se zabrousí dioptrické sluneční čočky. Jen je potřeba se podívat, zda to zrovna tyhle obroučky technologicky umožňují. To poznáte buď podle ikonky na obroučkách, nebo vám s tím ochotně poradí personál. Nebo si tmavá skla dáte do obrouček pro dioptrické brýle. Oči mají ochranu před světlem a současně potřebnou podporu pro ostré vidění. To je skvělá věc, třeba když chcete (nejen) v létě řídit auto.



Široký výběr slunečních brýlí

Když se rozhodnete pro sluneční dioptrické brýle, budete mít spoustu možností, z nichž vybírat. Kromě stylu samotných obrub je tu také na výběr spousta vlastnosti skel: Barva, míra zatmavení, polarizace či zrcadlová úprava. Jsou to zkrátka perfektní brýle na míru podle toho, co potřebujete a jaký je váš styl.


Barva a míra zabarvení

S barvou si můžete pořádně vyhrát. Každá z barev skel má trochu jiný efekt, a to jak pro toho, kdo se přes ně dívá, tak pro jeho celkovou vizáž. Většina lidí volí tmavé barvy, jako je hnědá či zelená, ale vy se tím rozhodně nemusíte nechat omezovat.

Šedé čočky věrně reprodukují barvy, hnědé zlepšují kontrast a vnímání hloubek. Žluté pomáhají vnímat kontrasty i při menším osvětlení. Modré zjemňují vnímání slunečního svitu při menší intenzitě, zelené pomáhají omezovat únavu zraku. A pochopitelně každá z barev dodává jiný výraz celkovému outfitu.

Zvolit si lze i jemnější či naopak výraznější zabarvení. Od jen velmi lehce tónovaných skel, což je kategorie 0, až po tmavá či velmi tmavá skla kategorie 4. Jen pozor na to, že velmi tmavá skla stupně 4 se nesmí nosit při řízení auta.


Brýle s polarizační úpravou

Polarizovaná skla mají velmi šikovnou vlastnost. Tou je, že dokážou snižovat oslnění od odlesků slunečního světla. K oslnění dochází, když se paprsky po odrazu od nějaké plochy šíří prostorem neorganizovaně. Polarizační filtr ale dostane světlo do jedné roviny. K našemu oku se dostane pouze příjemné vertikální vlnění světla. Díky tomu vidíme velice kontrastně, ostře, a především se cítíme dobře a pohodlně. Zvlášť pokud v létě často řídíte, jistě tuhle vlastnost oceníte. Ale příjemnou ochranu před odlesky vám dají samozřejmě i ve spoustě běžných situací, třeba při lyžování nebo u vody.


Zrcadlovky

…aneb když si chcete zahrát na Alenku v říši za zrcadlem. Pokud máte tento styl rádi, není problém dioptrická sluneční skla s touhle úpravou vyrobit. Zatímco vy vidíte ven perfektně, vaše oči zůstávají okolí skryty.


Antireflexní vrstva na slunečních brýlích

I u slunečních dioptrických čoček můžete mít antireflexní úpravu. Jde o povrchovou úpravu, která se dělá na vnitřní straně skel. Díky ní vidíte jasněji a s lepšími kontrasty, protože odfiltrujete odrazy z okolí, pokud směřují zezadu nebo ze stran.


Klasické nebo multifokální brýle? 

Někdo nosí brýle na dálku, někdo na blízko, a někdo potřebuje obojí zároveň a proto má multifokální brýle. „V podstatě jde o brýle s čočkami s mnoha ohnisky. To oku dává různou korekci pro různé vzdálenosti. Brýle pak není potřeba měnit, když chci číst, pracovat na PC, řídit, nebo třeba hrát golf,“ vysvětluje výhody Lucie Adámková z GrandOptical. Skvělé je, že i sluneční brýle lze mít s multifokálními skly.

Garance 100% spokojenosti

Nejdůležitější je pro nás spokojenost našich zákazníků.
Profesionální služby, na které je spolehnutí.

  • 90denní garance měření zraku
  • Doživotní servis
  • Garance 100% spokojenosti s multifokálními brýlemi
Podrobnosti Podrobnosti

Loading...

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Úspěch

Produkt byl úspěšně přidán do vašeho nákupního košíku