KONTAKTNÍ ČOČKY

Jaké si vybrat, jak je nosit a jak se o ně starat? 

Jak kontaktní čočky správně používat?

Nošení kontaktních čoček zajistí perfektní vidění, bezpečí a komfort prakticky při všem, co rádi děláte. Aby dobře sloužily, je dobré vědět, jak je správně používat a jak se o ně starat.  

  1. První zásada je čistota – prostředí, čoček i manipulujících rukou. Kontaktních čoček se dotýkejte vždy čistýma rukama, přičemž k mytí používejte mýdlo bez lanolinu. K osušení rukou poslouží lépe papírové utěrky než látkový ručník, protože z něj by na prstech mohla ulpět textilní vlákna. S čočkami manipulujte na rovném čistém místě, abyste zabránili jejich ztrátě nebo znečištění.

  2. Před nasazením se přesvědčte, jestli není čočka poškozená nebo otočená. Ověření je snadné: čočku dáme na prst a pokud je její tvar pravidelná kulová výseč (tedy tvar misky s okrajem stočeným dovnitř), můžeme ji klidně použít. Pokud se podobá spíše polévkovému talíři (tedy má okraj směrem ven), pak je otočená a rozhodně bychom si ji do oka dávat neměli. Taková čočka by totiž v oku nebyla pohodlná. .

  3. Při nasazování začínejte vždy stejným okem, tak předejdete možné záměně. Otevřete si tu stranu pouzdra, ze které budete čočku právě nasazovat. Většina lidí začíná pravým (protože jsou praváci), proto to tak budeme i dál v článku popisovat. Ale není to samozřejmě dogma a volba úvodní strany je jen na vás.

  4. Oko je dobré zvykat na nošení čočky postupně. První den by měla být čočka nasazená maximálně čtyři hodiny. Každý den se pak postupně přidávají další dvě hodiny, dokud nedosáhnete doporučené denní doby.

  5. Při zvykání na nošení čoček mohou pomoci umělé slzy. Lze je použít, když cítíte sucho v očích (třeba kvůli dívání se do monitoru nebo vlivem klimatizace). Když slzu kápnete před vyjmutím čočky z oka, zároveň ji tak hydratujete. Díky tomu se také zmenšuje riziko natržení čočky při vyndávání.



Jak čočky správně čistit a ošetřovat

Základní věc: při čištění se rozhodně vyhněte různým chemikáliím, které v domácnosti jsou, vhodné není ani mýdlo. K čištění nepoužívejte ani vodu z vodovodu nebo sliny. Čočka je jemná a citlivá, takže takové „čištění“ by jim ublížilo. Používejte tedy vždy jen doporučené čistící roztoky a oční kapky. S jejich výběrem Vám naši optici rádi poradí. Je potřeba myslet také na pravidelnou výměnu pouzdra, ve kterém se čočky uchovávají. To by se nemělo používat déle než dva měsíce.  

  • Ráno

Čistýma rukama vyjměte z pouzdra pravou čočku a opláchněte ji čerstvým roztokem. Zkontrolujte, jestli není otočená, pak ji nasaďte.  Pak vylijte z pouzdra zbylou tekutinu a pouzdro opět vypláchněte roztokem. Potom tento postup opakujte i s levou čočkou. Lahvičku po použití důkladně zavřete.

Pozor je potřeba dávat na to, že roztok určený ke skladování a čištění čočky se nesmí kapat do oka.  Pouzdro po vyjmutí čoček nechte uschnout na vzduchu. Můžete ho třeba otočit a položit na papírový ubrousek.

  • Večer

Čistýma rukama vyjměte čočku nejprve z pravého oka. Pak obě strany čočky 10 sekund opatrně otírejte několika kapkami čerstvého roztoku, abyste odstranili nečistoty, které se na čočce během dne uchytily. Pak čočku opláchněte. Takto očištěnou čočku položte konkávní stranou nahoru (jako talíř na stůl) do pouzdra, ve kterém je čerstvý roztok. Přesvědčte se, jestli je celá čočka v pouzdře ponořená do tekutiny, aby se řádně dezinfikovala. Poté našroubujte na pouzdro víčko. Tento postup opakujte i s levou čočkou. V roztoku by měly čočky pobýt nejméně čtyři hodiny, ideální je tam tedy nechat přes noc.


Další užitečné rady

  • Pokud máte zanícené či nemocné oko, rozhodně čočky nenoste. Pokud u nich došlo ke kontaktu s nemocnýma očima, vyhoďte je i s pouzdrem. Je to kvůli zamezení přenosu infekce.   

  • Pokud pracujete před monitorem nebo v klimatizované místnosti, používejte častěji umělé slzy. Stejně tak byste je měli používat, pokud delší dobu řídíte auto.

  • Pokud na oku zpozorujete nepříjemné nebo neobvyklé příznaky (např. zarudnutí), kontaktní čočky co nejdříve odstraňte z očí. Určitě je dobré věc zkonzultovat s odborníkem na kontaktní čočky nebo s očním lékařem.

  • Existují místa a situace, kde se nošení kontaktních čoček nedoporučuje. Třeba při plavání či na pláži (vyjma jednorázové denní čočky), ale také v soláriu, v sauně, během kosmetických procedur a případně při vysoké horečce.

  • Líčení dělejte vždy až po nasazení kontaktních čoček. Večer naopak nejprve vyndejte z oka čočku a pak smyjte líčení. Vyhnete se tomu, aby se do očí dostal lak na vlasy nebo jiná aerosolová látka. Roli hraje také to, že tělová mléka či krémy na obličej je těžké umýt z rukou. Na čočce bytak zanechávaly otisky.

  • Obecně byste k nasazenými kontaktními čočkami neměli spát. Některé typy to umožňují, nicméně měli byste to nejprve zkonzultovat s odborníkem. Pokud to je možné, kontaktní čočky sundejte z očí 2-3 hodiny před spaním, aby se rohovka oka mohla okysličit. Neměli byste také přesahovat denní dobu nošení čočky, kterou Vám doporučil optometrista nebo oční lékař.



Jaké kontaktní čočky si vybrat

Na trhu existují čočky vyrobené z různých materiálů a s různou dobou nošení. Naši odborníci Vám po vyšetření doporučí takovou volbu, která bude odpovídat Vašemu zdraví a životnímu stylu.

  • Kontaktní čočky podle doby nošení  

Pod dobou nošení rozumíme dobu od vybalení, po kterou můžeme čočku bezpečně používat bez ztráty kvality. Dobu nošení je nutné dodržovat, abychom předešli možným problémům s okysličováním oka.

Měsíční a čtrnáctidenní čočky jsou logická volba, pokud je nosíte pravidelně každý den. Také z hlediska nákladů vycházejí čočky s delší dobou nošení výhodněji. Protože se používají opakovaně, je potřeba se o ně řádně starat, aby vám dobře sloužily.

Jednodenní kontaktní čočky jsou vhodné pro lidi, kteří jimi nahrazují brýle jen občas, třeba při sportování nebo na jednotlivé společenské události. Lidem, kteří nosí jinak vícedenní čočky, tento typ dobře poslouží na pláži nebo jako rezerva.

  • Kontaktní čočky podle složení

Hydrogelové („měkké“) čočky jsou z 36 – 85 % složena z vody, jsou proto velmi pružné. Na druhou stranu je ale vysoký podíl vody činí méně odolnými vůči mechanickému poškození. Díky stabilní poloze na očích je lze nosit celý den. Důležité je také vědět, že s tímto typem čočky se nesmí spát.

Silikon-hydrogelové čočky mají vysokou propustnost kyslíku, až pětkrát vyšší, než mají hydrogelové čočky. Díky tomu je denní doba jejich nošení neomezená. Zabezpečují také kvalitnější vidění i na konci dne, protože nevysychají. S těmito čočkami si můžete i krátce zdřímnout, třeba při cestování.



Výhodné předplatné

Pokud nosíte kontaktní čočky pravidelně, mohlo by se vám vyplatit předplatné od GrandOptical. S ním nemusíte myslet na pravidelné objednávání nebo chození do obchodu. Čočky k Vám pravidelně dorazí až domů, poštovné hradíme my. Oproti jednorázovým nákupům ušetříte 25 %. To je, jako byste měli po tři měsíce v roce Vaše čočky zdarma. Další 30% slevu dostanete na roztoky.

A protože zrak se v čase mění a je potřeba ho sledovat, je zde ještě jeden bonus: pravidelné bezplatné oční vyšetření a poradenství. Předplatné kontaktních čoček se zkrátka vyplatí.



Více o předplatném najdete na stránce Předplatné kontaktních čoček.

Garance 100% spokojenosti

Nejdůležitější je pro nás spokojenost našich zákazníků.
Profesionální služby, na které je spolehnutí.

  • 90denní garance měření zraku
  • Doživotní servis
  • Garance 100% spokojenosti s multifokálními brýlemi
Podrobnosti Podrobnosti

Loading...

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Úspěch

Produkt byl úspěšně přidán do vašeho nákupního košíku