Co dělat při poranění oka?


Oči jsou velmi citlivé orgány a jejich poranění je nepříjemná a často i bolestivá věc. Obvykle je navíc v těchto situacích potřeba postupovat rychle. Co tedy správně udělat, pokud se taková věc stane?


Prevence poranění očí


Ještě než se pustíme do přehledu možných zranění a jejich řešení, připomínáme zásadní věc: chraňte si oči vždy, když je to možné. Při práci v dílně, venku se dřevem nebo i jen v domácnosti s chemikáliemi, vždy si vezměte ochranné brýle. Totéž platí pro sporty, například pro lyžování, cyklistiku či plavání, ale také pro ty s malými míčky, jako je squash.



Malé cizí těleso (drobná nečistota) v oku


Častá věc třeba při pobytu na pláži, kdy se pod víčko dostane drobné zrnko písku. Tělo se snaží předmět vyplavit pomocí slz, ale ne vždy to stačí. Můžete pak oči vyplachovat vlažnou tekoucí vodou nebo použít oční kapky. Jestliže to nepomáhá, dojděte si k očnímu lékaři nebo na pohotovost, obvykle si s tímto problémem rychle poradí. Nesnažte se předmět vyjmout sami například pinzetou, mohli byste oko poranit. Také si oči nemněte – od bolesti to nepomůže a předmět v prostoru pod víčkem může poškrábat rohovku.



Silnější povrchové poranění oka


Pokud vám vletěl do oka například skleněný střep nebo kousek broušeného kovu a vězí v oku, pak jej sami nevyndávejte. Tato poranění očí mohou být velmi nebezpečná. Co nejrychleji se spojte s nemocnicí, kde vás prohlédne chirurg, který po vyšetření určí další postup.


Poranění oka chemikáliemi


Postup pro situaci, kdy se vám dostane daná chemikálie na kůži nebo do očí by měl být vždy popsán na obalu daného přípravku. Základním krokem je co nejrychleji začít oči vyplachovat vlažnou tekoucí vodou. Nejlépe tak, že se nahnete nad umyvadlo či vanu, oko rozevřete a proplachujete. Díky tomu se postupně daná chemikálie jednak rozředí, jednak postupně dostane z oka. Poranění tohoto typu nepodceňujte. I poté, co jste oči vypláchli, byste měli navštívit očního lékaře, aby vše zkontroloval.


Mechanická poranění očnice, modřiny


Poranění například po pádu nebo po úderu pěstí. Může a nemusí při něm dojít i k poškození samotného oka. V prvním kroku je na místě okolí oka a nateklé místo ledovat, aby došlo ke splasknutí otoku. Pokud je krvavé či bolavé i samotné oko, neváhejte s návštěvou pohotovosti.

Garance 100% spokojenosti

Nejdůležitější je pro nás spokojenost našich zákazníků.
Profesionální služby, na které je spolehnutí.

  • 90denní garance měření zraku
  • Doživotní servis
  • Garance 100% spokojenosti s multifokálními brýlemi
Podrobnosti Podrobnosti

Loading...

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Úspěch

Produkt byl úspěšně přidán do vašeho nákupního košíku