Cukrovka a zrak


Oči jsou naším nejdůležitějším smyslovým orgánem. Používáme je k orientaci v každodenním životě, zhruba 80 procent všech informací z okolí přijímáme očima. Čtení, řízení, práce… To, jak důležitý náš zrak je, si obvykle uvědomíme, až když s ním máme problémy.

Kromě nehod očí mohou náš zrak negativně ovlivnit i různé nemoci. Jednou z nejčastějších je diabetes mellitus, česky cukrovka, která může vést k poškození sítnice. V nejhorším případě může zapříčinit i slepotu. Proto je důležitá včasná péče a prevence.


Diabetes může postihnout každého

Zdravotní pojišťovny evidují v ČR přes milion lidí, kteří se léčí s cukrovkou, trpí jí tak už každý devátý člověk. Ještě v roce 1997 byl přitom výskyt této nemoci skoro poloviční. Cukrovka často přichází pomalu a mnozí lidé o své nemoci ani neví.

Lékaři rozlišují dva typy diabetu. V obou případech je problémem vysoká hladina cukru v krvi, která způsobuje řadu dalších závažných obtíží. První typ se objevuje nejčastěji u lidí do dvaceti let věku, souvisí s vrozenou poruchou tvorby inzulinu a nemocní musí celoživotně dostávat inzulín, obvykle ve formě injekcí. První typ je však méně častý. Výrazně častější je diabetes druhého typu, který lze do značné míry považovat za civilizační onemocnění. Souvisí s nezdravým životním stylem, nedostatkem pohybu, nadváhou či nezdravou stravou. Na rozdíl od diabetu prvního typu se proti němu lze správným životním stylem lépe bránit. Zdroj: Svaz zdravotních pojišťoven ČR.


Oftalmologická péče při cukrovce

Diabetická retinopatie je jednou z nejčastějších komplikací diabetu. Těžké poškození sítnice je pak mnohdy příčinou následné slepoty u dospělých. Až 30 procent diabetiků a jeden z pěti nově diagnostikovaných lidí má diabetickou retinopatii. To často zůstává neodhaleno, protože onemocnění sítnice zpočátku nemá žádný vliv na vidění. Důležité je proto vyšetření sítnice ke stanovení správné diagnózy. Obecně se doporučuje chodit k oftalmologovi na každoroční kontroly s cílem sledovat sítnici, jak nemoc postupuje, a léčit případné poškození už v rané fázi.


Cukrovka a další nemoci 

Není to tak dávno, co byl koronavirus vnímán jako velká hrozba spojená s riziky a s častým pobytem doma. Nyní už to tak není, nicméně je dobré si několik věcí připomenout.

  • V závislosti na typu diabetu, který máte, a na tom, jak vypadá vaše léčba, existují různé věci, které musíte zvážit v případě jiné infekce:

  • Předem si ujasněte, v jakých případech byste měli kontaktovat svého praktického lékaře nebo diabetologa (ketony, změny v příjmu potravy, úprava léků)

  • Proberte se svým lékařem, zda byste si měli měřit hladinu cukru v krvi častěji během karantény nebo pokud jste nakažení nějakou nemocí

  • Zeptejte se, kdy byste měli měřit ketony a co dělat v případě zvýšených hladin ketonů

  • Ověřte si u svého lékaře nebo diabetologa, zda existují nějaké interakce mezi léky, které pravidelně užíváte na cukrovku, a léky na infekce nebo virová onemocnění



100 let inzulínu: Příběh vitálního hormonu

Věděli jste, že inzulín oslavil nedávno 100 let? 27. července 1921 se lékařům Fredericku Bantingovi a Charlesi Bestovi podařilo poprvé izolovat inzulín ze slinivky břišní. Tím položili základ pro první účinnou léčbu diabetes mellitus. Od chvíle, kdy byl inzulín poprvé izolován mohli být lidé s cukrovkou konečně léčeni.


Rizika a včasné odhalení

Počet nenahlášených případů diabetu 2. typu je vysoký, protože onemocnění často zůstává dlouhou dobu neodhaleno. Jedním z hlavních důvodů je, že zvýšená hladina cukru v krvi nezpůsobuje žádné bolesti a žádné další příznaky se obvykle neobjevují po celá léta. Ale právě to dělá diabetes mellitus tak nebezpečným a včasné odhalení tak důležité. Pravidelné prohlídky chrání před doprovodnými onemocněními. Kromě chronického vysokého krevního tlaku sem patří také onemocnění ledvin, poškození nervů (zejména chodidel), poruchy metabolismu lipidů, onemocnění sítnice a také šedý a zelený zákal.


Zvýšená citlivost na světlo u očních onemocnění souvisejících s cukrovkou

V zásadě je zvýšená citlivost na světlo příznakem, který se může objevit u mnoha očních onemocnění.

U lidí s diabetem se vyskytuje v následujících souvislostech:

  • Poruchy vlhkosti povrchu oka („suché oko“), které se vyskytují o něco častěji než u lidí bez diabetu

  • Šedý zákal, který se objevuje o něco dříve a výrazněji než u lidí bez cukrovky

  • Diabetická makulopatie a retinopatie, pokud se objeví centrální retinální edém nebo rozsáhlé jizvy po laserové fotokoagulaci.

Garance 100% spokojenosti

Nejdůležitější je pro nás spokojenost našich zákazníků.
Profesionální služby, na které je spolehnutí.

  • 90denní garance měření zraku
  • Doživotní servis
  • Garance 100% spokojenosti s multifokálními brýlemi
Podrobnosti Podrobnosti

Loading...

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Úspěch

Produkt byl úspěšně přidán do vašeho nákupního košíku