Jak řídit bezpečně v noci a za šera

 


Ať už musíte vyjet za tmy, protože plánujete zvládnout dlouhou cestu do zahraničí přes noc, nebo zkrátka jen jezdíte brzy do práce a pozdě z ní, vždy to klade značné nároky na naši pozornost a zrak. Pro ty z nás, kteří nemají zrak úplně perfektní, to může být i poměrně náročná situace. Většina rizik jde ale docela snadno snížit.


Nepodceňujte měření zraku a objednejte se online na jedné z našich prodejen


 


Pospíchej pomalu


I cesta, kterou dobře známe a jezdíme ji pravidelně, je v noci jiná než za dne. Různé nenadálé překážky či nepozorného chodce uvidíme mnohem později a máme tak méně času na reakci. Také stíny mohou ovlivňovat naše vnímání okolí, pozornosti nepřidají ani světla protijedoucích aut. Obecným pravidlem tedy je, že bychom měli jezdit výrazně opatrněji, a to i ve známém prostředí.


 


I drobnosti hrají roli


Je důležité vidět a být viděn a být schopen udržet pozornost. Proto bychom měli, zvlášť před delší cestou, dostatečně pít, být vyspalí a odpočinutí. Rozhodně je rozumné před cestou pořádně očistit okna u auta a světlomety. Vzít si brýle nebo čočky by už měla být samozřejmost, a to i na krátké cesty.



Vliv věku na vidění a řízení 


Čím jsme starší, tím se naše schopnost vidět dobře ve tmě zhoršuje. Souvisí to s postupnou ztrátou části fotoreceptorů v oku – tyčinek, které jsou zodpovědné právě za rozlišování světla a tmy. Také pro naši čočku je časem stále obtížnější zaostřovat, roste i naše citlivost na oslnění. Proto je důležité chodit na pravidelná vyšetření očí a měření zraku alespoň jednou za dva roky, abychom měli jistotu, že oči mají správnou korekci.


Neměli bychom ani podceňovat, pokud nás oči bolí, jsou zakalené, nebo vidíme rozmazaně. Může to být příznakem nesprávné korekce nebo dokonce onemocnění. Zkušený optometrista dokáže případnou nemoc rozpoznat a doporučí pak návštěvu oftalmologa.


 


Speciální brýle do auta


Zvlášť pokud jsou vám při řízení nepříjemná světla zvenčí a různé odlesky, zvažte brýle se skly s antireflexní vrstvou. Takové brýle mají povrchovou úpravou, která zabrání odrazům okolního světla do vašich očí.


 

Garance 100% spokojenosti

Nejdůležitější je pro nás spokojenost našich zákazníků.
Profesionální služby, na které je spolehnutí.

  • 90denní garance měření zraku
  • Doživotní servis
  • Garance 100% spokojenosti s multifokálními brýlemi
Podrobnosti Podrobnosti

Loading...

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Úspěch

Produkt byl úspěšně přidán do vašeho nákupního košíku