Jak dlouho trvá adaptace na nové brýle?


Někdo si na nové brýle navykne rychle, už během pár hodin nošení. Obvykle to ale může trvat dva až tři dny, než si oči a mozek na nové dioptrické brýle zvyknou. Někomu to trvá až dva týdny, byť to je méně časté. Pokud to trvá déle, možná bude potřeba navštívit optika, aby zjistil, zda se vaše oči přizpůsobily vašim novým brýlím.

Určitý čas na zvyknutí si vyžaduje i přechod od klasických jednoohniskových brýlí k multifokálním, které dávají podporu na více vzdáleností. Většina lidí si zvykne rychle, nicméně někdo si to zkrátka neoblíbí. Proto je v GrandOptical garance spokojenosti pro lidi s novými multifokálními brýlemi – stačí do jednoho měsíce od koupě přijít a multifokální skla se zde zdarma vymění za klasická skla na blízko či na dálku.


Obvyklé jevy při zvykání si na nové brýle


  • Únavu očí a bolest hlavy
  • Rozmazané vidění
  • Potíže při pohledu do hloubky, nevolnost a závratě
  • "Soudkové zkreslení" způsobuje, že se při nošení skel s vysokými plusovými dioptriemi (tedy přibližující) mohou věci jevit zkreslené
  • „Efekt misky“, tedy pocit, že zorné pole je ohnuto podél okrajů, jako byste se dívali skrz misku.


Tyto jevy mohou být intenzivnější u lidí s astigmatismem kvůli povaze jejich korekce zraku.


Nové brýle a bolest hlavy


Bolí vás z nových brýlí hlava? Nebojte se, je to normální. Namáhání očí novými brýlemi je pravděpodobným důvodem. Svaly ve vašich očích se mohou unavit, a únava očí má pak za následek bolesti hlavy. Pamatujte, že na vaše nová skla si zvykají nejen vaše oči. Váš mozek vynakládá velké úsilí na vizualizaci informací, které do něj oči posílají. Bolest hlavy může příležitostně vyplývat z této zvýšené mozkové aktivity, ale měla by ustoupit během jednoho dne.


Rozmazané vidění s novými brýlemi


Lidé si někdy během prvních pár dnů po zakoupení nových brýlí stěžují mírně rozmazané vidění. Většinou to trvá několik dní nebo dokonce týdnů, než si oči zvyknou na novou korekci. Neostrost postupem času postupně zmizí.


Efekt akvária


Tento efekt je častým problémem během adaptačního období. Nastane, když se obrazy, které vidíme přes skla, zdánlivě ohýbají na okrajích, jako byste se dívali na svět přes akvárium. Časté nošení nových brýlí vám pomůže si na ně zvyknout.

nove bryle zkoušení


Jak zvykání na nové brýle urychlit


Vaše oči a mozek mohou potřebovat několik dní až několik týdnů, než si zvyknou na nové brýle. A to platí jak v situaci, kdy jste vyměnili staré brýle za nové, tak tehdy, když jde o vaše první brýle.

Přestože máte čerstvé výsledky měření zraku a tak i jistotu, že aktuální korekce odpovídá vašim potřebám, může změna čoček (ale dokonce i obrub) zpočátku váš zrak ovlivnit, dokud si na ně nezvyknete. Roli zejména hraje, jak moc se nový předpis liší od toho starého, ale i výběr materiálu skel a obrub.

Pokud je to jen trochu možné, snažte se vyhnout přechodu zpět na předchozí brýle. Zpět si jen vezměte jen tehdy, pokud je vaše vidění příliš zkreslené a mohlo by to mít výrazný negativní vliv na činnosti, jako je řízení auta.  Čím více budete přecházet mezi starým a novým párem brýlí, tím déle bude trvat proces adaptace.

Pokud máte i po delší době pocit, že se vám z nových brýlí točí hlava nebo se vám po delší době nošení rozostří vidění, měli byste kontaktovat svou oční optiku nebo očního lékaře.

Garance 100% spokojenosti

Nejdůležitější je pro nás spokojenost našich zákazníků.
Profesionální služby, na které je spolehnutí.

  • 90denní garance měření zraku
  • Doživotní servis
  • Garance 100% spokojenosti s multifokálními brýlemi
Podrobnosti Podrobnosti

Loading...

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Úspěch

Produkt byl úspěšně přidán do vašeho nákupního košíku