Kam na měření zraku? Optometrista je dobrá volba!

 

Nechat si správně změřit zrak je ta nejzákladnější věc a první krok, když chcete nové brýle nebo čočky. Jak na to, kam jít, jak to probíhá a kolik to celé stojí?

První otázka, která člověka napadne: je potřeba jít k lékaři, nebo k optometristovi? Dřív to bývalo tak, že člověk šel na měření k lékaři, ten mu dal potvrzení, a díky „kouzelnému papíru“ měl pak od pojišťovny několik stovek korun příspěvku na nové brýle. Od roku 2019 už ale pojišťovny na brýle dospělým nepřispívají, takže tenhle důvod padá.

Optometrista je odborník s vysokoškolským vzděláváním, nejčastěji lékařským nebo přírodovědeckým. Vystudoval obor jménem Optika a optometrie, který se věnuje prakticky jen problematice očí a jejich měření. Případné zdravotní komplikace ale dokáže rozpoznat – v situacích, kdy zjistí takové obtíže zjistí, doporučuje vyšetření u očního lékaře.

Na odbornou kvalitu optometristů se v Česku velmi dbá. Musí mít registraci ministerstva zdravotnictví a pravidelně si ji obnovovat, jednou z jejich povinností je i neustále se vzdělávat v oboru na akreditovaných kurzech a dalších akcích.

 

 

Souhrnem: pokud je vám víc než 15 let a chcete vyšetřit oči kvůli brýlím nebo čočkám, můžete si mezi lékařem a optometristou plnohodnotně vybrat a neuděláte chybu. Z hlediska nákladů je vyšetření u lékaře zdarma, u optometristy stojí kolem 700 korun, ale třeba v GrandOptical ho budete mít zdarma, pokud si u nich koupíte brýle. Faktorem je ovšem i váš čas - na samotné vyšetření u optometristy se dá snadno a rychle objednat, časově se vám přizpůsobí, mnohdy vás může vzít hned, zatímco u lékaře v rámci veřejného zdravotnictví to s časovou flexibilitou mnohdy bývá o dost složitější.

 

Když už na vyšetření dorazíte, co očekávat? Určitě se nemusíte bát, žádná z procedur nebolí. Během zhruba půlhodiny vás čeká

  • rozhovor,

  • měření na přístroji zvaném refraktometr,

  • zkoušky různých typů čoček,

  • zhodnocení a pak doporučení na míru vašim očím.

 

 

V rozhovoru se zjišťuje, jestli už brýle nebo čočky nosíte, ale také jaký máte životní styl a s tím související potřeby. Přece jen, je potřeba zohlednit, v jakých situacích a na jaké vzdálenosti budete brýle obvykle potřebovat. Třeba jestli pracujete s počítačem, zda často čtete, jak trávíte volný čas, zda chcete podporu zraku i při sportu nebo při řízení auta…

Následuje základní orientační test na refraktometru. V GrandOptical se používají nejmodernější optické stroje TOPCON. Ty dají základní vstupní data, jak na tom váš zrak je, ovšem výběr přesných čoček pro vaši oči je vždy jemná lidská práce, kterou žádný přístroj plně nenahradí. Nastupuje tedy další fáze, kdy s vámi zkouší optometrista čočky s různým zakřivením a různým počtem dioptrií tak, aby se našla ta pravá pro dokonale ostré vidění. Tohle je ta klasická fáze s tzv. optotypem, tedy s tabulí s prťavými písmenky.

Závěrečnou fází je diagnostika, kdy se dozvíte, jak na tom vaše oči jsou a jaké řešení potřebujete. Spolu s tím dostanete i doporučení, zda jsou pro vás lepší čočky nebo brýle a také, zda je lepší nosit je celý den, nebo jen v konkrétních situacích.

A je to. S vyhodnocením, které máte v ruce, můžete jít nakupovat s jistotou, že skla ve vašich brýlích (nebo vaše kontaktní čočky) budou pro vás ty pravé.

 

Profesionální měření zraku

  • Kvalifikovaní optometristé

  • Moderní měřící přístroje

  • Ve všech prodejnách

 

Garance 100% spokojenosti

Nejdůležitější je pro nás spokojenost našich zákazníků.
Profesionální služby, na které je spolehnutí.

  • 90denní garance měření zraku
  • Doživotní servis
  • Garance 100% spokojenosti s multifokálními brýlemi
Podrobnosti Podrobnosti

Loading...

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Úspěch

Produkt byl úspěšně přidán do vašeho nákupního košíku