O brýlích: jak se jmenují jednotlivé části a co nám říkají čísla na boku?

Co jsou stranice, obruba, sedýlka, nosník? A další užitečné zajímavosti.

  

Jednotlivé části brýlí mají své specifické názvy. Není nutné je znát, ale pokud budete třeba potřebovat opravu nebo „náhradní díl“, může se to hodit.

 

Kdybychom to hodně zjednodušili, můžeme říct, že brýle mají dvě základní části, a to obrubu a čočky.

 

Brýlové čočky

 

Čočkám se lidově říká „skla“, přestože se už v drtivé většině vyrábí z jiných materiálů, obvykle polyvinylacetátu (PVA). Mohou být vyrobeny odléváním, to jsou třeba laciné brýle na čtení, které najdete v drogerii nebo na benzínce, nebo se vyrábějí na míru pro konkrétní potřeby daných očí v návaznosti na výsledky měření zraku. Mohou se vyrábět i speciálním strojem skládáním z tisícovek malých dílků, tak to je u multifokálních brýlí.

 

Brýlové obruby a jejich části

 

Obruba brýlí je složena z očnic, nosníku a stranic. V nosníkové části navíc najdeme sedýlka.

Očnice jsou ty části vepředu, které obkružují čočky.  

Stranice jsou dvě „nožičky“ po stranách, přidělané k očnicím mechanismem s malinkými šroubky.

Nosník je, jak název napovídá, část nad nosem, která propojuje obě očnice.

Očnice, stranice i nosník se vyrábějí z nejrůznějších materiálů dle preferencí a módy. Mohou být ze speciálních plastů (acetátů), kovu, ale i přírodních materiálů jako je želvovina nebo dřevo.

Sedýlka jsou dílky, které přímo přiléhají k nosu. Nejčastěji se vyrábějí ze silikonu nebo plastu. Je důležité, aby dobře držely brýle na místě a současně byly pohodlné i při dlouhodobém nošení.

 

Co znamenají čísla na brýlích?

 

Když se podíváte na vnitřní část stranice svých brýlí, najdete tam nejrůznější informace. Je to popis výrobce a modelu, ale obvykle zde nechybí také dvojice či trojice čísel.

Tato dvě nebo tři čísla nám říkají, jaké rozměry dané brýle mají. Udávají se v milimetrech a sdělují, jaká je šířka očnice, šířka nosníku a někdy také délka stranic.

Kupříkladu „TH1283/S FO3NR  57   17   145“ nám sděluje, že jde o model od Tommy Hilfiger se šířkou očnice 57 milimetrů, šířkou nosníku 17 milimetrů a stranicemi v délce 145 milimetrů.

 

Jak na opravu brýlí?

 

Brýle už popsané máme, ale nebojte, nemusíte se stát experty, abyste měli brýle vždy v perfektním stavu. V GrandOptical máte celoživotní servis zdarma, pokud tedy budete potřebovat utáhnout šroubky či přenastavit sedýlka, stačí se jednoduše zastavit v jedné z našich prodejen. A pokud chcete, rádi vám tam rovněž zdarma  brýle vyčistíme ultrazvukem.

Garance 100% spokojenosti

Nejdůležitější je pro nás spokojenost našich zákazníků.
Profesionální služby, na které je spolehnutí.

  • 90denní garance měření zraku
  • Doživotní servis
  • Garance 100% spokojenosti s multifokálními brýlemi
Podrobnosti Podrobnosti

Loading...

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Úspěch

Produkt byl úspěšně přidán do vašeho nákupního košíku