Silvestrovské ohňostroje: pozor na oči!

Užijte si bezpečnou oslavu Nového roku s naším průvodcem bezpečnosti očí. Přečtěte si našich pět tipů, jak si během oslav ochránit zrak. 


Silvestrovské oslavy se všemi ohňostroji a rachejtlemi, které probíhají po celé zemi, s výjimkou měst, kde je zakázali, jsou pro mnoho lidí příležitostí pokochat se velkou ohnivou show a případně i nějakou zorganizovat. Možná bude ale dobré se předem zamyslet, zda můžete něco udělat pro ochranu svých očí. Dali jsme dohromady pět užitečných tipů a rad, jak letos ochránit sebe a svých blízkých.


Používejte ochranné brýle

Pokud budete manipulovat s ohňostroji, zapalovat je, nebo dokonce budete v jejich těsné blízkosti při samotném vystřelování, měli byste mít ochranné brýle. Většina běžných brýlí oči před úrazy při ohňostroji neochrání.

Můžete zkusit polykarbonátové čočky. Tyto vyztužené čočky jsou až desetkrát odolnější než běžná brýlová skla. Pokud nemáte speciální dioptrické ochranné brýle, doporučujeme vám nosit ochranné brýle přes vaše běžné brýle nebo kontaktní čočky pro extra ochranu.

 


Postavte se dostatečně daleko od ohňostroje

Jednou z nejdůležitějších věcí, pokud jde o zapalování ohňostrojů, je zajistit, abyste byli v bezpečí před možným zraněním, které mohou způsobit, pokud se něco pokazí. Například u oblíbené římské svíce je důležité neodpalovat je z ruky, ale důkladně je ukotvit a až pak zapalovat.

Po zapálení se při odpalu postavte dostatečně dozadu, aby se vám do očí nedostaly jiskry. Je také důležité se ujistit, že kdokoli s vámi je v tu chvíli také v bezpečné pozici, dostatečně daleko od místa odpalu.

 


I prskavky mohou být nebezpečné

Děti milují prskavky. I když mohou do večera vnést pocit dětského úžasu, mělo by se s nimi zacházet se stejným respektem jako s jakýmkoli jiným zařízením, které pracuje s vysokou teplotou.

Při zapálení mohou prskavky dosáhnout teploty až 2000 °C a odletují z nich jiskry, které mohou popálit oči. Pamatujte, že je důležité mít nataženou paži a nikdy nepřibližovat prskavku k obličeji. Zajistěte, aby vaše děti měly kolem sebe dostatek prostoru a ujistěte se, že jsou pod dohledem. Nakonec mějte vždy poblíž kbelík s vodou, do kterého prskavky po dokončení namočíte, protože jde o bezpečný způsob likvidace.

 


Kupujte zábavní pyrotechniku, která splňuje české standardy

Vždy byste se měli ujistit, že si ohňostroj zakoupíte od renomovaného prodejce, který splňuje české bezpečnostní standardy. Česká policie na svých stránkách uvádí k tomu řadu dobrých rad. Zábavná pyrotechnika se dělí do čtyř kategorií nebezpečnosti, kdy 1. kategorie je prodejná osobám starším 15 let, 2. kategorie je prodejná osobám starším 18 let, 3. kategorie je prodejná osobám starším 21 let a 4. kategorie je prodejná osobám s odbornou způsobilostí.

Ohňostroje musí být opatřeny českým návodem a dále značkou Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva s uvedenou třídou nebezpečnosti s uvedenou kategorií. Pokud tyto náležitosti na výrobku nenaleznete, něco není v pořádku a raději jej nekupujte.

 


Rady k bezpečnému zacházení s pyrotechnikou od Policie ČR:


  1. Vždy si řádně přečtěte celý návod k použití. Výrobky uchovávejte v suchu a nenechávejte je před použitím delší dobu venku. Připravte si kbelík s vodou a pracovní rukavici.

  2. Volba místa odpalu: nepoužívejte zábavnou pyrotechniku v blízkosti hořlavých materiálů a vozidel.

  3. Umístění zábavné pyrotechniky: vždy umisťujte výrobky na pevnou vodorovnou plochu. Žádný z výrobků není určen k odpalování „z ruky“.

  4. Zapalování zápalnice: nikdy nezapalujte zápalnici, pokud jsou v blízkosti další lidé. Při jejím zapalování se nad výrobek nenahýbejte. Sedněte si vedle něj do podřepu a zapalte zápalnici ze strany nataženou rukou.

  5. Vždy odstupte do bezpečné vzdálenosti, která je minimálně 5 metrů.

  6. Při selhání výrobku k němu nechoďte, nezjišťujte jeho příčinu. Vyčkejte 10 minut a poté výrobek rozmočte ve vodě po dobu 24 hodin nebo jej zakopejte do země. Použijte rukavici.

  7. Po skončení ohňostroje výrobek zalijte vodou. Předejdete tím vznícení zbytků papírových těles.

Garance 100% spokojenosti

Nejdůležitější je pro nás spokojenost našich zákazníků.
Profesionální služby, na které je spolehnutí.

  • 90denní garance měření zraku
  • Doživotní servis
  • Garance 100% spokojenosti s multifokálními brýlemi
Podrobnosti Podrobnosti

Loading...

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Úspěch

Produkt byl úspěšně přidán do vašeho nákupního košíku