Brýle pro řízení auta: jak vidět v provozu perfektně ostře


Při jízdě autem je dobré vidění to nejdůležitější, protože často jde o zlomky vteřiny, které zabrání nehodě. Když máte vadu zraku, jsou brýle na řízení tou správnou podporou. Přečtěte si o tom víc v našem článku.


Proč jsou při řízení potřeba brýle?

Špatná viditelnost kvůli dešti, mlze nebo tmě, oslňující světlomety od protijedoucích aut, odrazy na mokré vozovce. Situací, kdy může být viditelnost zhoršená, je na silnici mnoho.

Zejména za soumraku nebo v noci má mnoho lidí problémy se zrakem, protože kontrastní citlivost a zraková ostrost jsou sníženy. Pokud máte navíc špatný zrak nebo trpíte šeroslepostí, riziko nehody se enormně zvyšuje. Je proto důležité nosit při řízení vždy brýle nebo mít nasazené čočky a alespoň jednou za jeden až dva roky dojít na měření zraku.

Zda musíte při řízení auta nosit zrakové pomůcky, závisí na vaší zrakové ostrosti, pokud potřebujete takové pomůcky, je to uvedeno ve vašem řidičském průkazu. Údaj najdete na zadní straně v položce 12. A pozor – pokud střídáte brýle a čočky, musí to tam být odpovídajícím kódem vyznačeno. Například kód 01.01 značí povinnost zrakové korekce s nošením brýlí, kód 01.06 s volitelným využitím brýlí nebo čoček. Při případné nehodě by mohl nastat problém s plněním na straně pojišťovny.

 


Kdy potřebuji brýle na řízení? Dávejte pozor na tyto příznaky, které mohou naznačovat postupně se zhoršující vidění:

  • Vaše oči se rychle unaví

  • Ulice rozpoznáváte později než obvykle

  • Ostatní účastníky silničního provozu vidíte později než obvykle

  • Protijedoucí auta jsou mnohem blíž, než si myslíte

  • Řízení v noci nebo na delší cesty je namáhavější než obvykle

  • Obtížné vidění ve tmě

  • Bolesti hlavy

  • Vodnaté nebo naopak suché oči


Pokud zaznamenáte jeden nebo více z těchto příznaků, měli byste navštívit optometristu nebo oftalmologa, aby vám zkontroloval zrak. Správné pomůcky mohou zachránit život vám i ostatním účastníkům silničního provozu.



Brýle pro řidiče: možnosti

Zpravidla se za volantem používají jednoohniskové, multifokální nebo sluneční brýle, případně jejich kombinace, protože lze mít i sluneční dioptrické brýle.


Brýle s jedním ohniskem (standardní)

Aby bylo možné vidět ostře na různé vzdálenosti, jsou v první polovině života vhodné zejména klasické brýle s jednoohniskovou čočkou. Je to jedna z nejčastěji používaných vizuálních pomůcek. Jednoohniskové čočky kompenzují krátkozrakost, dalekozrakost nebo astigmatismus. Oční čočka zajišťuje díky adaptaci (akomodaci) ostré vidění na blízko nebo na dálku.


Progresivní (multifokální) brýle

Po 40. roce života se mnoho lidí stává presbyopickými, to znamená, že se jim zrak přirozeně s věkem zhoršuje. Multifokální brýle s různými zornými poli pak nabízejí zrakový komfort na všechny vzdálenosti. Bez problémů s ním můžete jezdit i autem. Rychlý a plynulý přechod mezi viděním na blízko a na dálku je zvláště důležitá za volantem, abyste mohli sledovat vozovku, vnější a zpětná zrcátka a třeba přístrojovou desku. Každý, kdo je často na cestách, ocení multifokály se širším polem vidění na dálku.


Sluneční brýle

Slunce je nízko na obloze, nepříjemné odlesky na mokré vozovce, odlesky ostrého slunečního světla. Proti tomu všemu jsou i při jízdě autem sluneční brýle nejlepší ochranou. Hnědé, zelené nebo šedé čočky jsou vhodné do provozu, aby příliš neměnily barevné vnímání okolí. Intenzita odstínu se udává v úrovních. Pro jízdu v provozu za slunečných dnů jsou ideální sluneční brýle s úrovní tmavosti 2 až 3. Naopak poslední stupeň tmavosti číslo 5 se při řízení používat nesmí.

Je dobré vědět, že můžete mít i sluneční dioptrické brýle, které kombinují výhodu správné korekce zraku a ochrany před světlem. Vyrobit si je můžete nechat v jednoohniskové i multifokální variantě.


Řidičské brýle: pro uvolněné a bezpečné vidění v provozu

Pokud často řídíte oceníte, když vše brýle budou umět něco navíc. Když si necháváte brýle vyrobit, dají se skla v mnoha aspektech vylepšit. Pojďme se tedy na různé tyhle vychytávky podívat.

Podle průzkumů sesterské německé Apollo Optik až 75 procent všech řidičů dráždí oslnění, které vychází od světlometů protijedoucích aut, například v noci nebo když prší. Tento efekt do velké míry odblokuje antireflexní vrstva. Výhody se projeví během dne, ale zejména při jízdě v noci a za šera. Patrné je méně odrazů a lepší vnímání kontrastu světla a tmy. Řízení se stává méně stresujícím a méně únavným pro oči. Díky tomu se déle soustředíte. Stručně řečeno: vylepšené vidění s brýlemi pro řízení přináší větší bezpečnost na silnici.


Správné obruby u brýlí na řízení

Důležitá věc v silničním provozu je, aby brýlové obruby neomezovaly zorné pole. Široké, výrazné obruby mohou rušit periferní vidění a bránit ve výhledu do bočního zrcátka nebo přes rameno. Modely s úzkými obroučkami a straničkami jsou proto pro řidiče ideální. Brýle by navíc měly na nose sedět co nejlehčeji a nejpohodlněji – zejména na dlouhých cestách oceníte vysoký komfort nošení. Dobrou volbou jsou například brýle s pružinovými panty. Sedí obzvlášť pohodlně a bezpečně.


Garance 100% spokojenosti

Nejdůležitější je pro nás spokojenost našich zákazníků.
Profesionální služby, na které je spolehnutí.

  • 90denní garance měření zraku
  • Doživotní servis
  • Garance 100% spokojenosti s multifokálními brýlemi
Podrobnosti Podrobnosti

Loading...

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Úspěch

Produkt byl úspěšně přidán do vašeho nákupního košíku