Za bolesti hlavy může často špatný zrak


Většinu lidí občas trpí bolestmi hlavy. Pravidelně s nimi má obtíže každý čtvrtý. Málokdo z postižených ví, že za to mnohdy může nekorigovaná oční vada nebo jiné problémy se zrakem. A také, že tyto problémy jdou obvykle odstranit. Přečtěte si o tom víc v našem článku.


Časté bolesti hlavy a vazba na oči

Neustálé tepání na čele a spáncích, tupé bušení v lebce – kdo by to neznal. Bolesti hlavy jsou běžné. Čas od času jí trpí více než dvě třetiny lidí. Pro většinu lidí není bolest skutečnou, tedy vážnou, nemocí, ale spíše nepříjemnou obtíží. Vezmou si prášky proti bolesti a dál nepřemýšlejí o tom, proč je hlava vlastně bolí. Jen málokdo si uvědomuje, že bolest hlavy může pocházet z očí. Často za bolestí není žádné vážné oční onemocnění, ale pouze oční vada, kterou lze snadno napravit.

 


Které oční problémy mohou vést k bolestem hlavy?


Typickou příčinou bolestí hlavy může být zhoršení zraku. Mnozí z postižených si to ani neuvědomují. Zejména lidé, kteří dříve neměli špatný zrak, si zřídka spojují oči a bodavou bolest hlavy. I drobné nekorigované zrakové vady zatěžují oči: začínající presbyopie (vetchozrakost), lehká dalekozrakost nebo krátkozrakost. Příčinou může být i nepozorovaný astigmatismus. V závislosti na typu zakřivení oka vnímají postižení věci zblízka anebo na dálku jako zkreslené a rozmazané. Oční svaly se snaží kompenzovat vadnou refrakci a výsledkem jsou přetížené oční svaly a podrážděná citlivá nervová vlákna, která vyzařují do jiných oblastí hlavy. Typické potíže jsou únava, pálení očí a bolesti hlavy.


Šilhání

Příčinou bolestí hlavy může být i latentní (skryté, neodhalené) šilhání. Takzvanou heteroforii, tedy skryté šilhání, může mít 70 až 80 procent lidí. Oči nejsou téměř nikdy zcela přesně rovnoběžné. V normálním případě, kdy oči nejsou příliš namáhané, si minimálních odchylek skoro nikdo nevšimne. Mozek snadno drobné vychýlení očí opraví.

Pouze když je od očí vyžadováno přesné, ostré vidění, mozek už nemůže tak snadno kompenzovat chyby. Bolesti hlavy jsou pak důsledkem neustálé snahy „udržet oči ve správném kurzu“. Bolesti se vyskytují zejména v oblasti čela a očí. Pro tuto zrakovou vadu je typické, že bolest ustoupí, jakmile se očím uleví. Postižení jsou tedy ráno po probuzení bez příznaků. Přesnou refrakci dokáže provést ortoptista, který zkoumá zejména interakci obou očí a trojrozměrné vidění.

 


Stres a namáhání očí u elektroniky

Skutečnost, že stále více lidí trpí bolestmi hlavy souvisejícími se zrakem, má příčinu v digitalizovaném světě práce a v našem moderním způsobu života a komunikace. Neustálé používání digitálních médií a dlouhá práce před obrazovkou od našich očí vyžaduje hodně. I pro zdravé oči je mnohahodinové koukání do monitorů a chytrých telefonů enormní zátěž, protože vyžaduje přesné a ostré vidění na blízko. Vidění do blízka umožňuje malý sval oka (ciliární sval). Pokud se napne, oko vidí dobře na blízko. Pokud se však musí neustále napínat, může to bolet a způsobovat bolesti hlavy v oblasti očí.


Glaukom

Glaukom, lépe známý jako zelený zákal, je nejčastější onemocnění zrakového nervu. Nervová vlákna pomalu odumírají kvůli nadměrnému tlaku uvnitř oka nebo poruchám krevního oběhu. Důsledkem může být například omezené zorné pole, rozmazané vidění a problémy s viděním ve tmě. Vzácnou formou glaukomu je glaukom s úzkým úhlem. Komorová voda v oku již nemůže správně odtékat a nitrooční tlak se zvyšuje. Za očima se pak mohou rozvinout bolesti hlavy. Pokud nitrooční tlak náhle prudce stoupne, mluví se o akutním glaukomovém záchvatu. Projevuje se mimo jiné silnými bolestmi očí a hlavy v oblasti čela, nevolností a rozmazaným viděním. Pokud zaznamenáte tyto příznaky, okamžitě navštivte očního lékaře, abyste zabránili trvalé ztrátě zraku.


Zánět oka

Zánětlivá onemocnění různých částí oční bulvy, včetně sklivce, spojivek, rohovky a duhovky, zrakového nervu, očních víček, slzné žlázy, očnice a slzného vaku mohou také způsobit bolesti hlavy související s očima. Často se objevují za očima. Zánět je patrný dalšími typickými příznaky, jako je rozmazané vidění, slzení, červené oči nebo citlivost na světlo.



Kromě bolestí hlavy souvisejících s viděním existují také typy bolestí hlavy, které mohou naopak postihnout oči:


Migréna

U tenzní bolesti hlavy jsou migrény druhým nejčastějším typem. Příznaky zahrnují silnou, pulzující bolest, citlivost na světlo či hluk a také nevolnost. Migrény postihují také zrak: bolesti hlavy jsou často pociťovány za očima. Mohou se také objevit poruchy vidění, jako jsou blikající světla nebo dvojité vidění.


Klastrová bolest hlavy

Klastrové bolesti hlavy jsou mnohem méně časté. Jedná se o opakované velmi silné záchvaty bolesti. Rychle nastoupí a jsou vždy jednostranné. Příznaky zahrnují extrémní bolest hlavy, často za jedním okem, která vyzařuje do dalších částí hlavy. K tomu se přidává červené, oteklé, slzící oči, štípající oko a pokleslé víčko.


Kdy byste měli s bolestí hlavy jít k lékaři?


Pokud je bolest velmi silná, nezmizí nebo se často opakuje. Je důležité objasnit, zda existuje organická příčina. Odborníci obecně radí navštívit očního lékaře, pokud bolesti hlavy přetrvávají nebo se vyskytují často, aby se vyloučilo onemocnění očí nebo mozku. Včasné oftalmologické vyšetření může zabránit vážnějším obtížím v budoucnu.

Garance 100% spokojenosti

Nejdůležitější je pro nás spokojenost našich zákazníků.
Profesionální služby, na které je spolehnutí.

  • 90denní garance měření zraku
  • Doživotní servis
  • Garance 100% spokojenosti s multifokálními brýlemi
Podrobnosti Podrobnosti

Loading...

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Úspěch

Produkt byl úspěšně přidán do vašeho nákupního košíku