Chystáte se na cesty? Myslete i na brýle a čočky!


Mít vždy po ruce řešení, abyste se nenadále neocitli bez potřebné korekce zraku, se na cestách rozhodně vyplatí. Zvlášť důležité je to pro lidi, u nichž je vada zraku větší (tedy tři a více dioptrií), pro ty, kteří jsou krátkozrací a také pro řidiče, protože dobré vidění je základ bezpečné jízdy autem. Zkrátka pro ty, pro které by ztráta podpory v podobě brýlí nebo čoček představovala závažný problém. V některých zemích – např. ve Španělsku – jsou dokonce náhradní brýle povinné.

Náhradní brýle na cesty

Obecně platí, že ať už nosíte stabilně brýle nebo čočky, určitě neuděláte chybu, když budete mít jedny náhradní brýle, které budou buď někde v příručním zavazadle, nebo si je budete nechávat stabilně v autě. Nemusí být tak „vychytané“ designem a funkcemi jako ty, které nosíte normálně. Stačí základní brýle se správnou korekcí.

Pokud brýle nosíte už delší dobu, tak už nejspíš znáte většinu způsobů, jak o ně přijít, přinejmenším na čas. Pád na zem, rozsednutí, poškrábání, ohnuté stranice, vypadlé šroubky a samozřejmě zapomenutí. Spoustu těchto věcí není problém později opravit, ale na cestách to není vždycky možné.


Řízení a létání s brýlemi a čočkami

Při řízení by náhradní brýle měly být automatickou věcí. A to i když nosíte čočky. Při dlouhém sledování silnice totiž oči méně mrkají a rychleji se vysušují. Na déle trvající cesty tedy mohou být brýle vhodnější alternativou.

Také v letadle může být dobré čočky vyměnit za brýle, protože tu bývá vlivem klimatizace suchý vzduch, který oči může dráždit.

Kromě druhých brýlí myslete i na dostatečné zvlhčení očí. Zde pomohou oční kapky nebo umělé slzy, které oko zvlhčí.


Nošení brýlí a čoček na pláži: písek a slaná voda

Také pokud se chystáte k moři, určitě si brýle k čočkám přibalte. Kontakt se slanou vodou a pískem jim totiž nedělá vůbec dobře, proto byste čočky na pláži nosit neměli. Ideální variantou jsou v tomto případě sluneční dioptrické brýle, které kombinují zrakovou korekci s ochranou před slunečními paprsky.


Co dělat, když se brýle ztratí nebo rozbijí

Jak postupovat ve chvíli, kdy o brýle nebo o čočky na cestách přijdete? To do značné míry záleží na tom, jak závažná je oční vada. Pokud trpíte dalekozrakostí, tedy vidíte hůř na blízko, a nejde o závažnou vadu, na chvíli pomohou i levné jednorázové brýle, které najdete třeba v drogerii nebo na benzínce. Pro dlouhodobější používání je ale rozhodně nedoporučujeme, zejména proto, že neřeší nestejné korekce jednotlivých očí, astigmatismus nebo správné vycentrování ohniska čočky.

Rozhodně se vyplatí mít třeba v mobilu přesné parametry vaší korekce. V případě čoček vám stačí mít krabičku od těch současných. S tím už vám v optice dokáží pomoct. Čočky, které potřebujete, mohou být rovnou na skladě. S brýlemi je to složitější. U nich je dobré myslet na to, že vyrobit je chvíli trvá – i expresní výroba bude trvat nejméně den.   

Garance 100% spokojenosti

Nejdůležitější je pro nás spokojenost našich zákazníků.
Profesionální služby, na které je spolehnutí.

  • 90denní garance měření zraku
  • Doživotní servis
  • Garance 100% spokojenosti s multifokálními brýlemi
Podrobnosti Podrobnosti

Loading...

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Úspěch

Produkt byl úspěšně přidán do vašeho nákupního košíku