Kdy k optometristovi a kdy k očnímu lékaři?

S otázkami spojenými se zdravím našich očí nám dokáže pomoci vícero různých osob. Mezi těmi hlavními najdeme očního lékaře (oftalmologa), optometristu a optika. Abyste se v téhle oblasti snadno vyznali a vždy věděli, co je ta nejjednodušší cesta, připravili jsme pro vás přehled, na koho se v jednotlivých věcech obrátit.


Optometrista Lékař (Oftalmolog)Optik 
Měření zraku lidí nad 15 letxx
Měření zraku dětí do 15 let
x
Stanovení dioptrií a dalších parametrů korekce zrakuxx
Kontrola naměřených dioptrií z receptu po lékařix

Aplikace kontaktních čoček u lidí nad 15 letx

Výběr vhodných skel a čočekx
x
Pomoc s výběrem obrub x
x
Oprava, úprava a čištění brýlí

x
Výroba brýlí

x
Diagnostika očních nemocí 
x
Úrazy očí, těleso v oku
x
Léčba očních nemocí 
x
Měřená očního/nitroočního tlaku
x
Léky na předpis
x
Prodej příslušenstvíx
x


Optik, optometrista, oční lékař. Kdo je kdo?

Oftalmolog je lékař specializovaný na nemoci a léčbu zraku a souvisejících zdravotních otázek. Kromě diagnostiky nemocí či řešení akutních úrazů či operací dokáže i změřit zrak. Působí v ordinaci, která může být samostatná, ale také může fungovat v rámci většího celku, jako je poliklinika či nemocnice.

Optometrista je vysokoškolsky vzdělaný odborník se specializací na vyšetření zraku. Konkrétně to bývá Optika a optometrie, jež se vyučuje na přírodovědeckých a lékařských školách. Jeho specialitou jsou refrakční vady, což je třeba krátkozrakost nebo astigmatismus. Zkrátka vady, které nám brání vidět ostře, které lze správnými brýlemi nebo čočkami korigovat. Může působit i samostatně nebo v rámci lékařského zařízení, nejčastěji jej ale najdete v oční optice.

Optik je člověk se středoškolským nebo vyšším odborným vzděláním v oboru optika. Působí v prodejnách se zdravotními pomůckami pro oči. Dokáže vám třeba pomoci vybrat správné brýle nebo čočky, velmi dobře se vyzná v konstrukci brýlí a v metodách jejich úprav a oprav.

 

Kam na měření zraku? K lékaři nebo optometristovi

Pokud si chcete nechat změřit zrak, přičemž na konci tohoto procesu dostanete jasně napsané závěry o tom, jakou korekci přesně pro ostré vidění potřebujete, pak můžete vyrazit jak k očnímu lékaři, tak k optometristovi. Tuto úlohu zvládnou oba zcela stejně.

Výhodou u lékaře (pokud má smlouvu se zdravotní pojišťovnou) je, že budete mít vyšetření bezplatné. Nevýhodou je, že vzhledem k vytíženosti a nižšímu pokrytí zejména v některých regionech může pro vás být o dost složitější dostat termín včas a v pro vás vyhovující době.

U optometristy, pokud se objednáte třeba v nejširší síti v ČR v GrandOptical, bude objednání rychlé a bude možné si jej flexibilně určit tak, aby co nejlépe zapadalo do vašich plánů a dalších povinností. Vyšetření tak můžete zvládnout za necelou půl hodinku třeba během polední pauzy nebo v rámci návštěvy obchodního centra. Za vyšetření bude potřeba zaplatit několik stokorun, nicméně ani to nemusí být vždy. Vyšetření je zdarma při následném nákupů brýlí a jednou až dvakrát v roce se také v síti GrandOptical měří zdarma.

Speciální podmínky jsou u měření zraku dětí, tedy lidí do 15 let věku. Ti musí na měření bez výjimky v očnímu lékaři.

 

Kdo mi pomůže vybrat si správné brýle nebo čočky?

Už máte v ruce předpis, jaké přesně parametry mají vaše nové brýle nebo čočky mít?

Pak můžete zamířit do optiky. Ostatně, tímhle už se ani lékaři nezabývají. Optometrista zkontroluje data na předpisu a pomůže vám vybrat si ta správná skla nebo čočky, ale také vhodné obruby a další příslušenství. Pokud budete potřebovat pomoc s aplikací kontaktních čoček, protože je to pro vás nová věc, i v tomto případě jste na správném místě.

 

S výrobou a opravami brýlí jděte za optikem

Když už víte, jaké brýle chcete a jaká v nich mají být skla, je tím nejlepším partnerem optik. Sepíše vše potřebné a ohlídá, aby se vyrobily právě takové, jaké je potřebujete. Také vám poradí, jak se o ně správně starat, aby vám dobře sloužily. Podobně jako optometrista vám také může prodat potřebné příslušenství.

Stejně tak vám optik pomůže, pokud už brýle máte a potřebujete je opravit nebo vyčistit. Mimochodem, věděli jste, že v GrandOptical máte celoživotní garanci na opravu a čištění brýlí zdarma? Určitě toho neváhejte využít. Třeba takové vyčištění ultrazvukem je hotové během chvilky a rozhodně stojí za to.

  

S úrazem či nemocí očí vždy k lékaři

Pokud si nedej bože oči poraníte, ať už mechanicky či chemicky, určitě po prvotním ošetření (viz náš článek o poranění očí) jděte k lékaři. Otok, cizí těleso nebo poleptání jsou situace, které oftalmolog dokáže kvalifikovaně a bezpečně řešit.

Totéž platí, pokud trpíte nějakým očním onemocněním nebo máte na něj podezření. Tato specializovaná vyšetření, včetně třeba měření nitroočního tlaku, jsou opět doménou očních lékařů, stejně jako následná léčba, včetně rozhodnutí o užívání léků na předpis.

Zde je na místě ještě drobná poznámka. Obecně platí, že i optometrista při měření dokáže případné příznaky nemoci, jako je třeba zelený či šedý zákal, rozeznat. Pokud tam takové znaky uvidí, vždy vám doporučí právě vyšetření u lékaře.

Garance 100% spokojenosti

Nejdůležitější je pro nás spokojenost našich zákazníků.
Profesionální služby, na které je spolehnutí.

  • 90denní garance měření zraku
  • Doživotní servis
  • Garance 100% spokojenosti s multifokálními brýlemi
Podrobnosti Podrobnosti

Loading...

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Úspěch

Produkt byl úspěšně přidán do vašeho nákupního košíku