Migréna a špatný zrak

Příčiny migrény mohou být různé. Jedním z velmi častých spouštěčů migrény je nekorigovaná slabá nebo skrytá vada zraku. Odborníci na migrénu proto doporučují pravidelnou kontrolu zraku.

Pokud migrénami trpíte často, zkuste nejprve navštívit optometristu, který je specialistou na refrakční měření, tj. stanovení dioptrických hodnot. Migrénu může vyvolat i nepatrná vada zraku, skryté svalové vypětí (skryté šilhání) nebo nadměrná akomodace (zaostřování). Odborník zná možnosti, které v těchto případech očím a zraku uleví tak, aby byl spouštěč migrény minimalizován. Někdy bývají tyto skryté vady a zátěže přímým důvodem pro vyvolání migrény a po aplikaci správné korekční pomůcky (brýlí) migrény zcela vymizí.


OBJEDNEJTE SE NA MĚŘENÍ ZRAKU 

Neurčité varovné příznaky

Problém migrény nám vysvětlila klinická optometristka a oční optička Bc. Martina Nováková, MSc, která uvedla, že jde převážně o jednostranné záchvaty pulzující bolesti, jež je doprovázena varovnými příznaky – nauzeou (nevolností), zvracením, fotofobií (přecitlivělost na světlo) a fonofobií (přecitlivělost na hluk).

Strany se mohou v průběhu záchvatu střídat, při vyvrcholení mohou zasáhnout celou hlavu. Typickým doprovodným jevem migrény je aura. Aura je nejčastěji pojímána jako zrakové doprovodné efekty ve formě záblesků, jiskřeni nebo výpadků zorného pole. Může se však projevovat i poruchami motoriky nebo řeči.

 

Na to, jakým způsobem se projevuje vizuální aura, se můžete podívat ve videu.


Typy migrény

Jednou z nejznámějších bolestí hlavy je migréna. Tímto názvem bývají označovány laicky všechny bolesti hlavy. Skutečná migréna se vyznačuje jednostrannými záchvaty pulzující bolesti, kterou doprovází nevolnost, zvracení či citlivost na světlo a na hluk.

Typickým doprovodným jevem migrény, je aura. Nejčastěji je pojímána jako zraková, kdy postižený vidí záblesky, jiskření nebo dochází k výpadkům zorného pole. Může se projevovat i poruchami motorickými nebo poruchami řeči.

Zvláštní formou migrény je migréna oftalmická, u které se v doprovodném projevu aury vyskytuje porucha motility (pohyblivosti) oka. Doba trváni může být až 3 dny. Na projev migrény s aurou se můžete podívat ve videu.

Příčiny migrény

Migrénou v dospělosti trpí častěji ženy (15%) než muži (7%). U dětí je tomu právě naopak. Nejvíce migréniků je mezi 30. - 40. rokem, po 50. roku věku je vypuknutí choroby výjímkoku, což neznamená, že by osoby starší padesádi let migrénou netrpěly.

  1. Včasná diagnóza

    Podle Bc. Martiny Novákové, MSc. může být migréna vyvolána i nekorigovanou dioptrickou vadou. V případě, kdy bude u postiženého s migrénou zjištěna dioptrická vada, budou mu předepsány brýle a pacient bude sledován, zda dojde ke zlepšení jeho stavu.

  2. Koho postihuje

    Nejvíce migreniků je mezi 30. – 40. rokem. Po 50. roku věku je vypuknutí choroby výjimkou. Migréna se v minulosti nevyhnula ani těmto velikánům, umělcům nebo politikům, jakým byli například Julius Caesar, Napoleon, Vincent Van Gogh, Claude Monet, Wirginia Wolfová, Lewis Carrol, Friedrich Nietzsche, Elvis Presley nebo John F. Kennedy, kteří svojí bolest přetavili do svých děl či objevů a vítězství.

  3. Prevence je základ

    Základem péče o náš důležitý smysl jsou pravidelné preventivní prohlídky v dětství i v dospělosti. Mnoho lidí ovšem přichází k odborníkovi až když má určitý problém, nebo ho něco bolí. GrandOptical poskytuje měření zraku zdarma. Péče o Vaše oči začíná odborným měřením. Metody měření v GrandOptical vycházejí z Vašich individuálních potřeb a jsou spolehlivým základem pro další péči o Vaše oči. 

 

U koho se migréna projevuje nejčastěji

Znáte rozdíl mezi optometristou, optikem a očním lékařem?

Není-li Váš zrak už stoprocentní, Vaše první kroky by měly vést za optometristou, vysokoškolsky vzdělaným specialistou v oboru měření zraku. V GrandOptical je Vám v každé prodejně k dispozici bez nutnosti objednání kvalifikovaný optometrista. Nemusíte trávit čas v přeplněné čekárně očního lékaře. Optometrista provede vysoce odborné měření zraku včetně diagnózy. V případě, že je odhalena nemoc očí, doporučí Vás k očnímu lékaři.

Úkolem lékaře je totiž léčit nemoci očí, počínaje běžným zánětem spojivek a konče závažnými stavy, jako je například diabetická retinopatie. V případě, že je potřeba pouze korigovat běžnou oční vadu, jako jsou krátkozrakost či dalekozrakost, pak jste naprosto správně v rukou optometristy. Ten Vás po vyšetření pošle rovnou k optikovi. Optik odborně pomůže s výběrem těch správných brýlí nebo kontaktních čoček právě pro Vás.

Garance 100% spokojenosti

Nejdůležitější je pro nás spokojenost našich zákazníků.
Profesionální služby, na které je spolehnutí.

  • 90denní garance měření zraku
  • Doživotní servis
  • Garance 100% spokojenosti s multifokálními brýlemi
Podrobnosti Podrobnosti

Loading...

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Úspěch

Produkt byl úspěšně přidán do vašeho nákupního košíku