Není čočka jako čočka, aneb jaké kontaktní čočky si vybrat?


Někdo má rád vdolky, jiný zase holky, říká se. A někdo má rád brýle a jiný zase čočky.  Jestli vám zní čočky jako sympatická varianta, stojí za to se podívat, jaké si můžete vybrat. Ačkoli je variant spousta, nakonec to je docela přehledné: roli hraje pohodlí, nákladnost a barva.  

Obecně se dá říct, že čočky mohou pomoci korigovat skoro všechny zrakové vady, které umí korigovat brýle. Takže ať už vás trápí krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus (to je rozmazané vidění vlivem zakřivení oka) nebo presbyopie (to je horší zaostřování na blízko, které často trápí lidi nad 40 let), čočky obvykle mohou pomoci.

Čistě pro zajímavost – z lidí, kteří mají nějakou oční vadu, nosí stabilně jen čočky zhruba jeden člověk z dvaceti, zbytek preferuje brýle. V porovnání se západní Evropou nebo třeba Spojenými státy je to asi poloviční hodnota. Pokud tedy bude platit, že skoro všechny trendy ze západu se u nás dříve či později prosadí, bude tu „čočkařů“ za nějaký čas dvakrát tolik.

Asi se budeme trošku opakovat, ale základ všeho je nechat si zrak pořádně změřit. Optometrista důkladně otestuje a změří vaše oči a probere s vámi vaše potřeby a životní styl. Díky tomu pak přesně víte, jaké čočky jsou pro vás ty pravé.



Měkká nebo tvrdá?

První typové dělení čoček je, laicky řečeno, na měkké a tvrdé. Měkké čočky se dnes nejčastěji vyrábějí z hydrogelu nebo ze silikon-hydrogelu, jsou velmi pohodlné, dobře propouštějí k rohovce kyslík, skvěle přilnou k očím a také je dokáží dlouhou dobu zvlhčovat. To všechno jsou dobré důvody, proč jsou měkké čočky výrazně častěji používaným typem, než jejich „tvrdé“ kolegyně.

Tvrdé čočky jsou vlastně technologickým předchůdcem těch měkkých. A proč by je tedy někdo nosil? Protože i ony mají určité speciální výhody. Tou zásadní je, že výborně drží tvar a díky tomu bývají lepší volbou pro lidi s astigmatismem. Mnohdy jsou také vzhledem k materiálovému složení vhodnější pro lidi s alergiemi.



Na noc do roztoku či nosit 24/7?

Základní rozlišení. Standardní čočky se ráno vloží do očí a večer vyndají a uloží do roztoku. Občas to ale z nějakého důvodu nejde. Třeba cestujete přes poušť nebo jste na vysokohorské túře, nebo na dobrodružné stezce uprostřed deštného pralesa. Dobře, uznáváme, že to není až tak časté. Realisticky jste zkrátka někde, kde vám okolní, hlavně hygienické, podmínky nedávají možnost s čočkami správně manipulovat. Někdy to může být třeba horská chata. Anebo si zkrátka jen čočky pravidelně vyndávat a zase nandávat nechcete.

Potom přijdou vhod čočky na vícedenní nošení. V nabídce GrandOptical najdete třeba čočky na třicetidenní kontinuální nošení. Pokud je ale máte nasazené tak dlouho, určitě věnujte stavu svých očí větší pozornost, zvlášť pokud oči třeba rudnou nebo máte pocit sucha a podráždění.  V každém případě se už před tím, než začnete kontinuální čočky nosit, poraďte s odborníkem.



Na den? Na týden? Na rok?

Celkem jednoduché rozlišení. Jak dlouho budete jednu konkrétní čočku používat. Základní jsou jednodenní – mají smysl, když nosíte čočky jen výjimečně, třeba jednou týdně na sport, nebo občas do společnosti a jinak máte standardně brýle. Výhoda je, že si vždy berete novou čočku. Nevýhoda je cena – při přepočtu na cenu za den je to rozhodně nejdražší varianta.

Pak jsou tu čtrnáctidenní, měsíční nebo dokonce i roční. Čtrnáctidenní čočky se hodí pro dlouhodobější nošení nebo v kombinaci s jednodenními čočkami. Mají smysl třeba v zimě a v létě na dovolenou. Měsíční a případně delší jsou pro lidi, kteří mají čočky jako hlavní způsob pro korekci oční vady.

U čoček na delší dobu je důležité myslet na péči o ně. Přestože se bavíme o moderních materiálech, pořád máte v oku cizí prvek, který může dráždit rohovku a s nímž se mohou do oka dostat snadno nečistoty.


Což takhle být dnes hnědooká?

Barevné čočky jsou spíš než co jiného módní věc, kterým si můžete doladit outfit. Dokážou původní barvu duhovky dobarvit, nebo ji dokonce úplně překrýt. Na trhu najdete i čočky s různými vzory, kdy vaše oči vypadají, jako by v nich byly flitry či paprsky, nebo dokáží vytvořit efekt zvířecích očí.

K nalezení jsou v dioptrických i nedioptrických variantách. Rozhodně u nich počítejte s vysokou cenu. V porovnání s běžnými čočkami vyjdou klidně na deseti i dvacetinásobek.


Sférické, tórické či multifokální?

Tahle část typologie je v podstatě docela jednoduchá. Sférické čočky jsou standardní čočky na korekci krátkozrakosti nebo dalekozrakosti. Je to vlastně ekvivalent brýlí na blízko nebo na dálku. Tórické jsou čočky na astigmatismus, obvykle kromě zakřivení opravují i nějakou tu dioptrii na blízko nebo na dálku.

Trošku speciální jsou multifokální (někdy také progresivní) čočky. To jsou čočky, které mají více ohnisek. Díky tomu pomáhají při pohledu na blízko, na dálku i na střední vzdálenosti.

Snad vám tahle krátká procházka světem kontaktních čoček trochu pomohla v orientaci. Chcete je zkusit?  Nic vám nebrání! Domluvte si schůzku s optometristou hned teď, pohodlně a online.


Garance 100% spokojenosti

Nejdůležitější je pro nás spokojenost našich zákazníků.
Profesionální služby, na které je spolehnutí.

  • 90denní garance měření zraku
  • Doživotní servis
  • Garance 100% spokojenosti s multifokálními brýlemi
Podrobnosti Podrobnosti

Loading...

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Úspěch

Produkt byl úspěšně přidán do vašeho nákupního košíku