Velké utkání: brýle nebo čočky?


Zásadní a velká otázka, před kterou stojí každý, kdo má nějakou vadu zraku a potřebuje vidět lépe. Jsou lepší brýle nebo čočky? Nebojte, máme pro vás zásadní a jasnou odpověď. A ta zní: jak kdy a jak pro koho. Každé řešení má totiž svoje přednosti i slabiny. Ale když si je společně projdeme, bude se vám určitě rozhodovat snadněji.

Aby se nám v tom lépe orientovalo, můžeme si jednotlivé faktory rozdělit do přehledných skupin.


Kvalita vidění

Obecně se dá říct, že u většiny očních vad typu krátkozrakosti či dalekozrakosti se dají použít jak brýle, tak kontaktní čočky. Výjimku představují některé typy astigmatismu, který je způsoben šišatostí oka, a ne ve všech případech se tomu čočka dokáže přizpůsobit. Nebojte, s tím, zda lze použít čočky, vám ochotně poradí optometrista.

Výhoda čočky je v tom, že pokrývá celou plochu oka a dává tak podporu i při periferním pohledu. Brýle pochopitelně dávají podporu jen na té ploše, kde se člověk dívá přes skla.

Lidé dnes stále častěji sahají po multifokálních čočkách (v GrandOptical jim říkáme „progresivní“), které dávají podporu při kombinovaných vadách při pohledu na blízko, dálku i střední vzdálenost. Ty můžete mít jak ve formě brýlí, tak kontaktních čoček.


Zdraví

V téhle sekci jsou čočky spíše v nevýhodě, důvodů proti nim je vícero.

Protože si při nasazování a vyjímání čoček saháte do oblasti očí, roste riziko infekce. Je ovšem pravda, že důslednou hygienou tomu lze předejít.

Dalším faktem je, že čočky zabraňují přísunu kyslíku k oku a mnohdy vyvolávají pocit suchých a podrážděných očí.


Komfort

Pohodlí je nesmírně individuální věc. Značná část lidí má třeba s čočkami pocit cizího prvku v oku a představa výměny, spojené se saháním do očí, jen jim z duše nepříjemná. Pokud mezi ně patříte, pak ani nemusíte číst dál – logickou volbou budou brýle.

Velkou výhodou čoček je možnost jejich nošení při náročnějších činnostech, jako je sport. A to včetně lyžování, protože čočky se ani v zimě nezamlžují.



Na druhé straně – chcete-li před spaním odložit brýle, jde o výrazně jednodušší proces, než když musíte vyndávat čočky a ukládat je na noc do roztoku. A vyndat čočky rozhodně doporučujeme – neměly by se nosit déle než 12 hodin, jinak si zaděláváte přinejmenším na podrážděné oči (ale pokud si čočky nevyměníte třeba několik dní či dokonce týdnů, zaděláváte si i na výrazně horší problémy typu různých zánětů).


Náklady

Pokud budeme srovnávat základní, relativně levné, kontaktní čočky se základními brýlemi, vyjdou finančně lépe brýle. Měsíční čočky i s roztokem vyjdou ročně kolem dvou tisíc korun, za tu cenu bez problémů základní brýle (tedy skla i obruby) pořídíte. U čoček jde navíc o pravidelný náklad, zatímco u brýlí o jednorázový – vydržet vám mohou klidně mnoho let.



Móda

Brýle jdou výrazným prvkem stylu jejich nositele – což můžete brát jako výhodu i jako nevýhodu. Lidé v brýlích navíc obvykle vzbuzují u druhých dojem inteligence a autority (ale dokáží působit i rebelsky, provokativně… zkrátka je to výrazná věc). Máte-li brýle, je potřeba myslet na jejich vhodnost pro konkrétní prostředí a kombinaci s konkrétním oblečením.

Čočky jsou čočky. Pokud o nich lidem neřeknete, nevšimnou si jich. Byť existují i čočky se zabarvením, které dají vašemu oku mírně jinou barvu.


Vyberte si z široké nabídky dioptrických brýlí a kontaktních čoček.


Garance 100% spokojenosti

Nejdůležitější je pro nás spokojenost našich zákazníků.
Profesionální služby, na které je spolehnutí.

  • 90denní garance měření zraku
  • Doživotní servis
  • Garance 100% spokojenosti s multifokálními brýlemi
Podrobnosti Podrobnosti

Loading...

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Úspěch

Produkt byl úspěšně přidán do vašeho nákupního košíku