Vidíte občas rozmazaně? Možná trpíte astigmatismem


Astigmatismus je vlastně „šišaté oko“. Nemusí to být vždy problém, ale často je.

Ovšem nebojte – dá se odhalit i léčit.



Co je tedy astigmatismus?

První důležitá věc: astigmatismus není nemoc. Je to typ refrakční vady způsobené nepravidelnostmi ve tvaru rohovky. Oko pak nemůže správně zaostřit, a to vede k rozmazanému nebo zkreslenému vidění. V důsledku toho pak často lidé trpí dalšími problémy, jako je pocit unavených či podrážděných očí, šilhání nebo bolesti hlavy.

Může jít o vrozenou vadu, ale u mnoha lidí se rozvine až postupně během života. Obvykle se astigmatismus vyskytuje v kombinaci s krátkozrakostí nebo dalekozrakostí.

Dobré je, že není nějak obtížné jej odhalit – snadno jej při vyšetření dokáže diagnostikovat lékař či optometrista.



Co způsobuje astigmatismus?

Nejčastěji nepravidelně tvarovaná rohovka. Oko by teoreticky mělo mít tvar dokonalé koule (v praxi tomu tak samozřejmě není a alespoň maličko zakřivené oko má skoro každý člověk), u astigmatismu je oko spíš tvarováno jako vejce. Existuje ještě jeden, méně častý typ astigmatismu, kdy je nepravidelně tvarována čočka uvnitř oka. Pokud vás to zajímá v detailu, máme tu pěkný článek o tom, jak lidské oko funguje

Jsou různé typy této vady, které se dají nejsnáze popsat tak, že si představíme přední část oka jako hodiny, jejichž prostředkem prochází jedna čára shora dolů a druhá vodorovně. Těmto čárám říkáme hlavní meridiány. Někdy jsou oba meridiány prohnuté do krátkozraka, někdy do dalekozraka a někdy každý jinak. Existuje i nepravidelný astigmatismus, kdy na sebe ani nejsou hlavní meridiány kolmé.

Většina případů astigmatismu je pravidelný rohovkový astigmatismus, který dává přednímu povrchu oka oválný tvar.


A jak řešit astigmatismus?

Dobrý optometrista zakřivení rohovky odhalí při standardním měření zraku. A jakmile víme, v čem je problém a umíme ho přesně popsat, umíme i najít řešení.

V naprosté většině případů jde astigmatismus korigovat správnými brýlemi a kontaktními čočkami. Skvělé je, že moderní brýle dokážou řešit bez obtíží i kombinované vady, jako je třeba spojení krátkozrakosti a astigmatismu. A platí to i pro multifokální brýle

Lze ho i řešit laserovou operací, při které se změní tvar oka. To je na jedné straně dlouhodobé řešení, na druhé to s sebou nese i rizika.     

V každém případě, pokud astigmatismus máte, určitě byste neměli zanedbávat pravidelné prohlídky a měření. Už proto, že zakřivení rohovky se může v čase měnit.


Máte podezření na astigmatismus? Přijďte k nám na měření zraku

  • Kvalifikovaní optometristé

  • Moderní měřící přístroje

  • Ve všech prodejnách

Zadejte město nebo PSČ

Garance 100% spokojenosti

Nejdůležitější je pro nás spokojenost našich zákazníků.
Profesionální služby, na které je spolehnutí.

  • 90denní garance měření zraku
  • Doživotní servis
  • Garance 100% spokojenosti s multifokálními brýlemi
Podrobnosti Podrobnosti

Loading...

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Úspěch

Produkt byl úspěšně přidán do vašeho nákupního košíku