Dalekozrakost, aneb jak si přečíst v klidu knížku


Dalekozrakosti se také říká hyperopie nebo hypermetropie. Jak název naznačuje, dalekozrací lidé vidí dobře do dálky, ale věci v blízkosti mají rozostřené. Tedy, přinejmenším zpočátku – při silnějším stupni dalekozrakosti už člověk nevidí pořádně ani na blízko, ani na dálku.

Proč je oko dalekozraké?

Čím to je? Obvykle tím, že je oko směrem dozadu o něco kratší, než by mělo být. Výsledkem je, že čočka usměrňuje světlo kousek za sítnici a obraz blízkých předmětů je neostrý a rozmazaný. Je to vlastně převrácená krátkozrakost. Někdy také může být dalekozrakost výsledkem jiných zdravotních komplikací, například když je oko příliš malé, ale to je spíše výjimečné.

Na rozdíl od některých jiných očních vad, dalekozrakost se dost často v mladším věku příliš neprojevuje. Oční sval si totiž na blízké předměty zaostří a „srovná si obraz“. Proto mnoho lidí ani neví, že tuto vadu má. Příliš časté zaostřování ale oko namáhá a časem to vadit začne. U někoho začnou potíže dříve, u většiny lidí přijdou mezi 35. a 40. rokem, kdy sval a pružnost čočky oslabuje s věkem.

 

 

Pomoc? Měření u optometristy a správná korekce! 

Namáhané oko se pak může projevovat pálením očí, bolestí hlavy nebo celkovou únavou. A to je také často moment, kdy si dojdou poprvé nechat změřit zrak. Optometrista změří tzv. refrakci a určí, jak velká korekce je potřeba.  

Měří se v dioptriích, v případě dalekozrakosti se znaménkem „+“. Podle čísla se také určuje, o jak velkou vadu jde. Do zhruba tří dioptrií jde o lehkou vadu, do dalších šesti o střední, nad tuto hodnotu už se bavíme o vysokou či dokonce těžkou vadu, která se mnohdy pojí s dalšími komplikacemi.

Standardně se tato vada dá vyrovnat prostřednictvím správně vybraných brýlí nebo čoček. Je ale potřeba mít na paměti, že zrak se v čase mění a je potřeba jej měřit pravidelně, aby brýle či čočky přinášely tu správnou podporu pro ostré vidění. Standardně by člověk měl na vyšetření jít alespoň jednou za dva roky, ve vyšším věku by měl chodit už častěji. Obzvlášť to platí u lidí, kteří často řídí auto, protože pro bezpečnost na silnici je klíčové vidět a být viděn. 

 

Profesionální měření zraku

  • Kvalifikovaní optometristé

  • Moderní měřící přístroje

  • Ve všech prodejnách

Garance 100% spokojenosti

Nejdůležitější je pro nás spokojenost našich zákazníků.
Profesionální služby, na které je spolehnutí.

  • 90denní garance měření zraku
  • Doživotní servis
  • Garance 100% spokojenosti s multifokálními brýlemi
Podrobnosti Podrobnosti

Loading...

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Úspěch

Produkt byl úspěšně přidán do vašeho nákupního košíku