Jak vidí miminka a malé děti? A jak o jejich zrak pečovat?

 

Zaostření a rozostření u miminek

Zrakový systém novorozence není ještě plně vyvinutý a jeho schopnost zaostřit na vzdálené objekty je omezená. Svět kolem něj se mu tak jeví spíše rozmazaný. S postupem času a dospíváním se jeho zrakové schopnosti zlepšují a umožňují mu ostřejší vidění. Ke zlepšení ostrosti dochází během prvních několika měsíců života. Miminko postupně pohled zaostřuje a získává schopnost vnímat detaily. Při dovršení prvního roku života by už ale mělo mít podobnou ostrost zraku jako dospělí.

 

Jak miminka vnímají barvy

Novorozenci mají omezenou schopnost vnímat barvy. Ve světě vidí převážně kontrasty a odstíny černé, bílé a šedé. Postupem času se jejich schopnost vnímat barvy rozvíjí a kolem šesti měsíců věku už začínají rozlišovat různé barevné tóny. Rozvoj barevného vnímání pak pokračuje a kolem roku už si osvojuje rozeznávání barev v mnohem pestřejší škále.

 

Barva očí dítěte

Když už jsme u barev, budoucí rodiče se často zajímají, jakou barvu očí bude jejich dítě mít. Je to faktor, který silně utváří vzhled člověka a důležitý identifikační znak. To, jakou barvu očí člověk má, závisí na podílu látky zvané melanin. Čím více ho je, tím je oko tmavší. Vliv na to má primárně genetika. Některé barvy jsou přitom v dědičnosti silnější než jiné: nejsilnější je hnědá, nejslabší šedá. Pokud vás tohle téma zajímá, přečtěte si náš článek o tom, jak vzniká barva očí a jak je to s dědičností. Mimo jiné tam najdete i tabulku pravděpodobnosti určité barvy dle barev očí rodičů. 

 

Dítě a vnímání barev

Periferní vidění u malých dětí

Miminka mají širší zorné pole než dospělí. Vnímají tak větší část světa kolem sebe, byť zatím poněkud rozmazaně. Tento zrakový rys je důležitý pro jejich bezpečnost a schopnost rozpoznat pohyby nebo přítomnost lidí ve svém okolí.

 

Fixace a sledování

Novorozenci mají omezenou schopnost fixace pohledu na určitý objekt. Často se jejich oči pohybují nekoordinovaně. S postupem času se miminko naučí lépe fixovat pohled a sledovat konkrétní objekty, což je důležitý krok v rozvoji jeho zrakových dovedností. Během prvního roku života se koordinace pohybu očí zlepšuje. Miminko se učí sledovat objekty, které se pohybují kolem něj a získává schopnost sledovat předměty plynule a přesněji.

 

Vnímání hloubky

Schopnost vnímat hloubku a odhadovat vzdálenosti je u miminek zpočátku omezená. Když se dívají na objekty, mají tendenci vnímat je jako ploché. Postupně se však jejich zrakové schopnosti rozvíjejí a učí se rozlišovat vzdálenosti a prostorové relace. Vnímání hloubky a prostorových vztahů mezi věcmi blízko a daleko se dále rozvíjí v průběhu prvního a druhého roku života.

 

Důležitost zdravého zraku u malých dětí, co sledovat

 

S rozvojem zraku dítěte přichází i schopnost rozpoznávat tváře, objekty a detaily v jeho okolí. Dítě začíná rozumět obrazovým podnětům a jejich významu, což je důležité pro jeho celkový zdravý vývoj. Proto je velmi důležité už u malých dětí zrak sledovat a v případě očních vad či nemocí i léčit.

Na rozdíl od starších dětí, kde lze řadu vad, jako je šilhání nebo krátkozrakost, docela dobře zpozorovat, u miminek je to o něco obtížnější a je potřeba nezanedbávat preventivní prohlídky u pediatra.

První vyšetření zraku u malých dětí probíhá už v porodnici, kdy se mu prosvítí zornice oftalmoskopem. Díky tomu lze ověřit, že dochází k odrazu světla od sítnice. 

Během prvního roku dítěte je určitě dobré sledovat, zda dostatečné reaguje na vizuální podněty, třeba na výrazně barevné hračky, zda a jak reaguje na světlo, jestli si třeba často nezakrývá rukama před světlem oči, zda samovolně oči neslzí nebo nejsou zarudlé. V takových případech je na místě věc zkonzultovat s pediatrem, případně i oftalmologem.

Je určitě dobré sledovat dětský zrak průběžně, zvlášť pokud se již v minulosti odhalily obtíže. Od 15 let věku už lidé mohou jít na měření zraku jak k lékaři, tak k optometristovi. 

 

Garance 100% spokojenosti

Nejdůležitější je pro nás spokojenost našich zákazníků.
Profesionální služby, na které je spolehnutí.

  • 90denní garance měření zraku
  • Doživotní servis
  • Garance 100% spokojenosti s multifokálními brýlemi
Podrobnosti Podrobnosti

Loading...

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Úspěch

Produkt byl úspěšně přidán do vašeho nákupního košíku